Rodiny niekoľkých atentátnikov z Paríža žiadajú vydanie ich tiel na pochovanie

NETKY.SK • 3 December 2015, 09:57 • 2 min
Rodiny niekoľkých atentátnikov z Paríža žiadajú vydanie ich tiel na pochovanie

PARÍŽ - Rodiny dvoch zo skupiny samovražedných atentátnikov, ktorí 13. novembra útočili na rôznych miestach Paríža, žiadajú vydanie ich tiel, aby ich mohli pochovať, informovala francúzska televízia RTL.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od 13. novembra, keď došlo k sérii útokov v 10. a 11. parížskom obvode a na predmestí Saint-Denis, do 18. novembra, keď elitné jednotky podnikli útok na skrýšku, v ktorej sa skrýval predpokladaný strojca útokov, bolo zabitých spolu desať podozrivých teroristov - deväť mužov a jedna žena. Niektoré rodiny medzičasom začali žiadať úrady o vydanie ich tiel na pochovanie.

 

 

Ide o príbuzných Bilala Hadfiho, ktorý bol jedným z troch členov komanda pri národnom štadióne Stade de France, kde na sebe odpálil výbušninu. Vydanie telesných pozostatkov žiada aj rodina Samyho Amimoura.

 

 

Stanica RTL pritom upozorňuje, že vyvstal rovnaký problém ako v januári, keď sa diskutovalo o tom, čo robiť s telami trojice páchateľov útokov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo a obchod s kóšer tovarom. Francúzsky zákon o pohrebníctve podobné prípady nijako nerieši. Zosnulí majú byť podľa pochovaní na cintoríne v mieste smrti, alebo v mieste trvalého bydliska, prípadne do rodinnej hrobky.

 

Mestá a obce nemajú právo odmietnuť niekoho pochovať, ale môžu namietať, že pochovanie problémovej osoby na miestnom cintoríne by mohlo predstavovať ohrozenie verejného poriadku. V takom prípade by sa so žiadosťou o stanovisko ešte mohla obrátiť na policajnú prefektúru, spresnil spravodajský portál 20minutes.

 

Problém s pochovaním páchateľa závažného trestného činu sa riešil vo Francúzsku prvýkrát v roku 2012 v prípade Mohameda Meraha, ktorý v sérii útokov v Toulouse a Montaubane zastrelil sedem ľudí, z toho tri židovské deti. Pochovaný je v moslimskej časti cintorína v Toulouse.

 

Trojicu páchateľov januárových útokov v Paríži pochovali na troch rôznych miestach: Amedy Coulibaly má hrob v Thiais v oblasti Val-de-Marne; Said Kouachi je pochovaný v Remeši, kde býval pred útokmi; a jeho brata Chérifa pochovali na parížskom predmestí Gennevilliers. Na všetkých štyroch hroboch je jednoduchý náhrobný kameň bez nápisu, aby sa nestali "pútnickým miestom" ich obdivovateľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies