Rodiny čoraz viac využívajú služby opatrovateliek detí

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 10:13 • 2 min
Rodiny čoraz viac využívajú služby opatrovateliek detí

BRATISLAVA - Slovenské rodiny čoraz viac využívajú služby opatrovateliek detí. V tomto roku by sa mohol počet ponúk na opatrovanie medziročne zvýšiť o 23 %.

slovakia

left justify in out

Slováci pritom najčastejšie hľadajú opateru pre jedno až dve deti vo veku od jedného do troch rokov. Počas materskej či rodičovskej dovolenky si prostredníctvom portálu Domelia privyrába zhruba 13 % žien. Informoval o tom pracovný portál Profesia.

 

"Rodiny najčastejšie využívajú služby na opatrovanie detí. Ide o celodenné a večerné stráženie, babysitting, au-pair služby, prípadne sprievod detí na krúžky, či opatrovanie chorého dieťaťa," uviedol portál.

 

Ponuky na opatrovanie detí tvoria v súčasnosti 40 % z celkového počtu inzerovaných služieb na portáli Domelia. Počet ponúk pritom rastie od roku 2013 výrazným tempom. "Nárazové opatrovanie v nepravidelných intervaloch požaduje v inzerátoch 40 % rodín a ďalšia rovnako veľká skupina rodičov preferuje pravidelné celodenné opatrovanie detí," informuje portál s tým, že najčastejším kritériom, ktoré rodičia očakávajú od opatrovateliek, je kreativita a hravosť.

 

Od začiatku roka pritom pribúdajú profily ľudí, ktorí majú záujem starať sa o deti. Za každý mesiac ich pribudlo v priemere 300. "Už v roku 2014 sa záujem o opatrovanie takmer zdvojnásobil a odvtedy narastá v priemere o 25 % každým rokom," priblížil portál.

 

Opatrovanie detí je pritom jedným zo spôsobov ako si privyrábajú aj ženy počas rodičovskej dovolenky. "Z aktuálneho počtu 5000 profilov si takto popri materskej alebo rodičovskej dovolenke privyrába až 13 % pomocníčok. Vo všeobecnosti si opatrovaním detí príjem zabezpečujú najmä mladé ženy, ktoré sú ochotné opatrovať priemerne dve až tri deti," dodal portál.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona