Rodiny by v lietadle nikdy nemali sedieť oddelene, tvrdia experti

NETKY.SK • 26 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Rodiny by v lietadle nikdy nemali sedieť oddelene, tvrdia experti

BRATISLAVA - Letecké spoločnosti, ktoré nútia pasažierov priplácať si za sedenie pohromade, sa zahrávajú. V prípade núdzovej situácie na palube totiž môže dôjsť k bezpečnostným komplikáciám, uvádza nová správa spoločnosti Royal Aeronautical Society, ktorá sa zaoberá letectvom.

slovakia

left justify in out

Deti by totiž mohli sedieť osamotené a v prípade, že by sa za nimi rodičia cez pol lietadla vypravili, mohol by sa spomaliť proces evakuácie. Informoval o tom britský denník Independent.

 

Rozsadzovať rodiny alebo priateľov, ak si za spoločné sedenie nepriplatia, nepripadá organizácii príliš bezpečné. V minulosti bolo za podobný postup niekoľko aerolínií skritizovaných. "Prepravcovia by nemali vyberať extra poplatky, aby mohla rodina sedieť spolu. Obzvlášť dôležité je, aby dospelí a ich deti sedeli blízko seba, keby sa objavila nejaká núdzová situácia, napríklad evakuácie, dekompresie alebo turbulencie, kde je pomoc dospelého veľmi potrebná," píše sa v správe.

 

Členovia skupín alebo rodín totiž majú v prípade evakuácie tendenciu, pochopiteľne, vzájomne sa hľadať, čím sa môže celý proces opúšťania lietadla spomaliť. "Deti sprevádzané dospelým alebo dospelými by mali ideálne sedieť v rovnakej rade. V lietadlách, ktoré majú dve uličky, by potom mali byť oddelené maximálne raz," uvádza sa ďalej v správe.

 

Nejedná sa však o jediné odporúčanie, ktoré Royal Aeronautical Society ponúka. Aerolinky by mali v lietadlách tiež zaviesť zámky na diaľkové ovládanie, ktoré by pasažierom v prípade evakuácie zabránili otvárať úložný priestor a brať z neho svoje osobné veci. Mnoho cestujúcich si navyše berie do lietadla príručnú batožinu, pretože za tú zapísanú musia platiť extra poplatky.

 

A hoci palubný personál uvádza, že majú ľudia nechať pri evakuácii svoju batožinu na mieste, veľa cestujúcich sa rovnako aj ju snaží odniesť, odvoláva sa Daily Mail na správu. "Pasažieri sa veľakrát zaujímajú viac o svoje osobné veci ako o svoju vlastnú bezpečnosť alebo bezpečnosť spolucestujúcich."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona