Rodinné súdy by prispeli k riešeniu základných práv detí

NETKY.SK • 12 Február 2017, 15:47 • 2 min
Rodinné súdy by prispeli k riešeniu základných práv detí

BRATISLAVA - Združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu (ZOJ) považuje Mimoriadnu správu 2017 verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej o závažnom porušovaní základných práv a slobôd detí postupom orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately za výsledok jej dlhoročnej aktívnej práce v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Ako informovala prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková, zo správy vyplývajú vážne zlyhania kontrolných mechanizmov štátu a hlavná zodpovednosť za ich vznik a prijatie okamžitých riešení je na vládnucej politickej moci. "Aj súdy by v tejto krízovej situácii mali maximálne realizovať svoje zákonné kompetencie a poskytnúť výkonnej moci súčinnosť pri odstraňovaní systémových nedostatkov. K ich riešeniu by nepochybne prispelo aj zriadenie tzv. rodinných súdov, špecializovaných na osobitnú súdnu agendu ochrany práv rodiny a maloletých detí," napísala Javorčíková v stanovisku.


Na nedostatky a pochybenia vedúce k závažnému porušovaniu základných práv a slobôd detí pri postupoch orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately poukazuje mimoriadna správa verejnej ochrankyne práv. Ombudsmanka v nej konštatuje, že zistené nedostatky majú systémový charakter, a preto sa týkajú veľkého počtu detí. V správe upozorňuje na porušenia základných práv a slobôd pri umiestňovaní detí do resocializácie a do detských domovov, a následne do profesionálnych rodín. "Najzávažnejšie nedostatky vidím v rozhodovaní o umiestňovaní detí do jednotlivých typov starostlivosti, pokiaľ ju organizuje štát," uviedla Dubovcová s tým, že v tomto prípade je štát zastúpený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR). Ďalším veľkým problémom je absencia kontroly a to, že na takúto kontrolu neexistujú vypracované postupy a nie sú určené kompetentné orgány.


V správe Dubovcová konštatovala, že deti pred umiestnením do resocializačných zariadení neprechádzajú potrebnou diagnostikou a detoxikáciou a pri výbere vhodného zariadenia stoja inštitucionálne potreby orgánov nad záujmami dieťaťa. Dodala, že možnosť ambulantnej liečby sa pred umiestnením dieťaťa do zariadenia ústavného typu takmer nikdy neponúka. Kritizovala tiež skutočnosť, že dĺžku pobytu v resocializačných zariadeniach často určujú práve tieto zariadenia samotné, čím vzniká podozrenie, že nekonajú v záujme dieťaťa, ale vo vlastnom finančnom záujme.
V správe ombudsmanka tiež uvádza, že súčasný systém starostlivosti o deti umožňuje profesionálnemu rodičovi, ktorý je zároveň aj riaditeľom detského domova, udeliť si výnimku, na základe ktorej sám sebe zverí do starostlivosti neobmedzený počet detí aj vo veku do jedného roka. Dubovcová v správe tiež konštatuje, že súdy, až na malé výnimky, neumožňujú dieťaťu byť priamo vypočuté v každom konaní, ktoré sa ho týka, a tiež takmer vôbec nevykonávajú osobnú kontrolu v zariadeniach, do ktorých deti umiestňujú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona