Rodinné podniky nebudú zvýhodnené

NETKY.SK • 29 Október 2013, 11:46 • 2 min
Rodinné podniky nebudú zvýhodnené

BRATISLAVA - Rodinné podniky nebudú zvýhodnené tak, ako to navrhovali poslanci KDH Ján Hudacký, Ján Figeľ a Pavol Zajac. Poslanci Národnej rady SR totiž v utorok nepodporili návrh zákona o rodinnom podnikaní, ktorý mal túto zmenu zaviesť.

slovakia

left justify in out

Vláda návrh odporučila neschváliť, rovnako aj ústavnoprávny výbor národnej rady. Navrhované formy "preferencií" rodinného podniku, alebo jeho členov v sociálnom systéme, ako ich navrhujú poslanci za KDH, podľa predsedu výboru Róberta Madeja zasahujú do množstva ďalších právnych noriem. "Ak sa má meniť takýto rozsah legislatívy, potom stráca zmysel, na čo takéto rodinné podniky sú,“ konštatoval Madej s tým, že poslanci za KDH si nevybrali najideálnejšiu formu spracovania. 

S týmto názorom sa stotožňuje aj poslanec za SaS Martin Poliačik. “Už len v oblasti definície rodiny zaostávame za svetom. Nevidím rozdiel vo farme, ktorú vlastní homosexuálny pár oproti farme, ktorú vlastní muž a žena,“ poznamenal ešte dávnejšie poslanec liberálov. Návrh podľa jeho slov deformuje právo a trhové prostredie. "Potrebujeme podporu malých a stredných podnikateľov, ale to by malo ísť cez systémové zmeny a nie pseudotémy, ktorými potrebujú kresťanskí demokrati odôvodňovať svoju existenciu na politickej scéne,“ uzavrel Poliačik. 

Kresťanskí demokrati v zákone navrhovali tri právne formy rodinného podnikania, a to rodinnú živnosť, farmu a obchodnú spoločnosť. Štát by takéto rodinné firmy mal podporovať daňovým zvýhodnením, nižšou administratívnou záťažou a jednoduchším prístupom k štartovaciemu kapitálu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona