Rodina zvrhnutého prezidenta Tuniska ušla z krajiny s 1,5 tonami zlata

NETKY.SK • 17 Január 2011, 12:57 • 2 min
Rodina zvrhnutého prezidenta Tuniska ušla z krajiny s 1,5 tonami zlata

Rodina zvrhnutého prezidenta Tuniska ušla z krajiny s 1,5 tonami zlata

slovakia

left justify in out

Rodina zvrhnutého tuniského prezidenta Zína al-Ábidína ben Alího utiekla z Tuniska s 1,5 tonami zlata. Informoval o tom dnes francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na francúzsku tajnú službu, ktorá sa snažila poskladať mozaiku udalostí zo 14. januára, keď tuniský líder opustil krajinu.
      Na základe informácií francúzskej tajnej služby, získaných v Tunise, chcela Lejla Trabelsie, manželka zosadeného prezidenta, vybrať v Bank of Tunisia zlaté tehly. Riaditeľ banky ju však odmietol. Manželka telefonovala prezidentovi, ktorý s jej plánom najprv nesúhlasil, no potom požiadal o vydanie zlata.
      Prvá dáma potom podľa francúzskej tajnej služby odcestovala do Dubaja a neskôr do saudskoarabského mesta Džidda. V Saudskej Arábii našiel útočisko aj ben Alí.
      "Zdá sa, že manželka ben Alího je osobou, ktorá odišla z krajiny so zlatom. S 1,5 tonami zlata, čo je v prepočte približne 45 miliónov eur," citoval denník Le Monde nemenovaného vysokopostaveného francúzskeho predstaviteľa.
      Podľa predpokladov francúzskych agentov tuniský líder nepočítal s tým, že by jeho pád mohol byť taký rýchly, ako napokon bol. Dokazuje to i skutočnosť, že ešte pripravil prejav k národu, ktorý i nahral, ale už ho nestihli odvysielať. Podľa predpokladov francúzskej tajnej služby sa ben Alí nerozhodol pre útek z krajiny dobrovoľne, ale bol donútený.
      Le Monde odvolávajúc sa na európske tajné služby uviedol, že kľúčovú úlohu pri páde ben Alího zohrala tuniská armáda a jej veliteľ, ktorý odmietol nariadiť streľbu do demonštrantov.
      Nie je jasné ani to, ako sa tuniskému prezidentovi podarilo tak ľahko opustiť krajinu. Európski diplomati sa podľa Le Monde domnievajú, že úlohu v tom zohrala líbyjská tajná služba. Túto domnienku podľa Le Monde podporuje i nedeľné vyhlásenie líbyjského prezidenta Muammara Kaddáfího, ktorý sa vyjadril, že je mu ľúto, ako dopadla kríza v Tunisku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona