Rodina švédskeho hrdinu z 2. svetovej vojny Wallenberga požiada Obamu o pomoc

NETKY.SK • 3 September 2013, 14:41 • 2 min
Rodina švédskeho hrdinu z 2. svetovej vojny Wallenberga požiada Obamu o pomoc

ŠTOKHOLM - Rodina švédskeho hrdinu druhej svetovej vojny Raoula Wallenberga uviedla, že požiada amerického prezidenta Baracka Obamu o pomoc pri zistení, čo sa s diplomatom stalo po jeho zatknutí sovietskymi jednotkami v roku 1945.

slovakia

left justify in out

Wallenbergova neter Marie Depuyová v utorok povedala pre tlačovú agentúru AP, že jej rodina odovzdá list Obamovi počas spomienkovej slávnosti v Štokholme, na ktorej sa v stredu prezident zúčastní. Wallenbergova rodina v liste žiada Obamu zatlačiť na Rusko, aby otvorilo archívy, ktoré by osvetlili osud švédskeho diplomata.

Wallenberg, ktorý by sa tohto roku dožil 100 rokov, pracoval počas druhej svetovej vojny ako vyslanec Švédska v Maďarsku, kde zachránil desaťtisíce Židov. Poslednýkrát ho videli živého 17. januára 1945, keď sovietske jednotky vyhnali z Budapešti pronacistické maďarské vojská. Sovieti ho pre podozrenie zo špionáže zatkli a odvliekli do Moskvy, kde vo väzení zomrel. Okolnosti jeho smrti nie sú známe. 

Wallenberg zachránil najmenej 20 000 Židov tým, že im vydal švédske cestovné doklady alebo ich presťahoval do bezpečných domov. Odhováral tiež nemeckých dôstojníkov od zmasakrovania 70 000 obyvateľov budapeštianskeho geta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies