Rodina Stephena Hawkinga darovala jeho pľúcny ventilátor nemocnici v Cambridge

NETKY.SK • 23 Apríl 2020, 07:49 • 2 min
Rodina Stephena Hawkinga darovala jeho pľúcny ventilátor nemocnici v Cambridge

LONDÝN - Pľúcny ventilátor, ktorý posledných päť rokov pred svojou smrťou používal britský vedec Stephen Hawking, darovala jeho rodina nemocnici v Cambridgei, kde už medzičasom pomáha pacientom nakazeným novým koronavírusom SARS-CoV-2.

slovakia

left justify in out

Obdarovaná bola nemocnica Royal Papworth Cambridge Hospital, kde bol Hawking - slávny fyzik, kozmológ a matematik a jeden z popredných svetových teoretických fyzikov - opakovane hospitalizovaný.

 

Celkovo nemocnica dostala od Hawkingovcov šesť veľkých vriec zdravotníckej techniky, ktorú fyzik používal a ktorá bola zakúpená z jeho finančných prostriedkov, napísal v stredu denník Daily Telegraph.

 

Tento pľúcny ventilátor Hawkingovi zaobstarali v roku 2013 a používal ho až do svojej smrti 14. marca 2018.

Ide o malé zariadenie, ktoré bolo pripevnené k zadnej časti invalidného vozíka.

 

 

Pod šatkou, ktorú fyzik nosieval na krku, nebolo trubice vidno, takže ani niektorí lekári nemali podozrenie, že Hawking neustále podstupoval pľúcnu ventiláciu.

 

Nemocniční technici darované zariadenie preverili a okamžite ho zaradili k prístrojom používaním na oddeleniach.

Nemocnica Royal Papworth Hospital prijíma pacientov s vážnym priebehom infekčného ochorenia vyvolaného koronavírusom SARS-CoV-2.

 

 

Jej jednotky intenzívnej starostlivosti zdvojnásobili svoju kapacitu a od národnej zdravotnej služby dostala ďalšie vybavenie a mechanické ventilačné zariadenia.

 

Podľa posledných údajov je v Británii koronavírusom infikovaných viac ako 133.000 ľudí. Nákaze podľahlo vyše 18.000 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies