Rodina na Slovensku potrebuje na slušný a skromný život mesačne aspoň 900 eur

NETKY.SK • 16 Október 2014, 13:26 • 2 min
Rodina na Slovensku potrebuje na slušný a skromný život mesačne aspoň 900 eur

BRATISLAVA - Na slušný a skromný život potrebuje štvorčlenná rodina na Slovensku mesačne aspoň 900 eur. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom dnes v Bratislave na tlačovej konferencii informoval programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec.

slovakia

left justify in out

"Pýtali sme sa ľudí na Slovensku, čo si myslia, že je slušný príjem pre 4-člennú rodinu, teda taký príjem, z ktorého sa dá nejakým skromným, ale dôstojným spôsobom prežiť. Prekvapilo nás, že hranica je pomerne vysoko. Až 68 % ľudí si myslí, že na skromný, ale slušný život potrebuje 4-členná rodina mesačne minimálne 900 eur. Dokonca polovica respondentov, teda 34 %, za takúto hranicu považuje sumu vyššiu ako 1200 eur," spresnil.
     

Z prieskumu zároveň tiež vyplynulo, že až 94 % opýtaných považuje chudobu za problém, pričom až 62 % z nich ho označilo za závažný. "Rovnako nás prekvapilo, že až 59 % respondentov uviedlo, že aspoň občas pomáha chudobným ľuďom, či už materiálnymi, alebo finančnými darmi priamo jednotlivcom, alebo prostredníctvom charitatívnych organizácií a v menšej miere aj dobrovoľníckou prácou. Viac ako 40 % ľudí bohužiaľ zostáva k takejto pomoci ľahostajnými," doplnil.
     

Prieskum Vnímanie chudoby na Slovensku sa uskutočnil v rámci projektu "Ako na Chudobu?", ktorý bol podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom programu Aktívne občianstvo a inklúzia, a ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a Socia – nadácia na podporu sociálnych zmien. Kvantitatívny prieskum na vzorke 1043 respondentov zrealizovala pre Nadáciu Milana Šimečku agentúra Focus v septembri 2014. Prieskum nadácia zverejnila pri príležitosti piatkového (17. 10.) Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies