Rodina chová štrnásť medveďov, má ich radšej ako ľudí

NETKY.SK • 28 Január 2018, 09:52 • 2 min
Rodina chová štrnásť medveďov, má ich radšej ako ľudí

Hoci medveď nie je práve obvyklé zviera na chov, rodina Weldeových sa o huňaté zvieratá vo svojej rezervácii na Floride stará už niekoľko dekád. Láska k medveďom je v rodine natoľko silná, že sú jej členovia odhodlaní starať sa o ne tak dlho, ako to len bude možné, píše denník Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Ku kontaktu s medveďmi prišiel prvýkrát v roku 1926 Johnny Welde, ktorý utiekol do Nórska, aby tam s huňatým zvieratami vystupoval v cirkuse. O dvadsať rokov neskôr sa vrátil späť do USA, kde s cirkusom ešte chvíľu pokračoval. Jeho rovnomenný syn na neho potom nadviazal a na Floride založil rezerváciu Bearadise Ranch. Tam sa za dlhé roky ich fungovania vystriedali medvede grizly, medvede baribalovia aj medvede ľadové. Zvyčajne tam končia také medvede, ktoré nemajú iný domov a v divočine by sa o seba nedokázali postarať. 

 

Hoci je chov medveďov rodinnou tradíciou, vlani to chvíľu vyzeralo, že fungovanie rezervácie je pri konci. Rodinu totiž po srdcovej príhode náhle opustil šesťdesiatročný Johnny Welde, ktorý bol v poslednej dobe pre tamojší chov medveďov najdôležitejším článkom.

 

Jeho päťdesiatsedemročná manželka Monica sa však za pomoci syna Johnnyho dokázala z rodinnej tragédie spamätať a s fungovaním rezervácie pokračovať. "Bola to obrovská strata pre celú rodinu i medvede. Viem, že medveďom chýba, jeho neprítomnosť vnímajú. Ale spoločne so synom sme sa rozhodli, že v rodinnej tradícii budeme pokračovať, " oznámila Monica.

 

obrazok

 

"Momentálne máme 14 medveďov. A či ich mám radšej ako ľudí? V skutočnosti niekedy áno," priznala. "Medvede u nás majú prirodzené prostredie. Majú tu rybníček, bazény, trávu i stromy. Denne sme s nimi navyše v kontakte. To je pre nich tá najväčšia forma obohatenia - vzťah, ktorý s nimi zdieľame a ktorý je založený na vzájomnej láske a rešpektu, " tvrdí.

 

"Naše medvede nikdy nikoho nenapadli. Pracujem s nimi už 37 rokov a stále mám všetky prsty, čo sú myslím dobré doterajšie výsledky, " zavtipkovala. Teraz už je presvedčená, že sa o medvede bude starať až do tej doby, kedy toho bude fyzicky schopná. Istotu má aj v tom, že sa o rezerváciu následne postará jej syn. "Medzi medveďmi sa pohybujem už od svojich troch rokov. Vidím sa s nimi každý deň, beriem ich ako súrodenca. Budem sa o ne starať až do konca života, " povedal Johnny.
 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies