Rodičia s viacerými deťmi majú nárok na pravidelnú ročnú dávku

NETKY.SK • 10 August 2010, 11:38 • 2 min
Rodičia s viacerými deťmi majú nárok na pravidelnú ročnú dávku

Rodičia s viacerými deťmi majú nárok na pravidelnú ročnú dávku

slovakia

left justify in out

Rodičia, ktorým sa narodili tri alebo viac detí, majú do ich 15 rokov nárok na pravidelnú ročnú dávku. Do šiestich rokov ide o sumu 81,99 eura, následne do 15 rokov môžu dostať 101,25 eura a keď dovŕšia 15. narodeniny tak 107,55 eura.
Ako upozorňuje Ústredie, práce, sociálnych vecí a rodiny, rovnaký nárok majú aj tí, ktorým sa v priebehu dvoch rokov narodili dvojčatá alebo viac potomkov. Príspevok prvýkrát môžu rodičia dostať po dovŕšení jedného roku dieťaťa. Podmienkou je, aby aspoň tri deti mali do 15 rokov.
Šéf rezortu práce však upozorňuje, že podmienky poberania dávok pre rodiny s deťmi by sa mali sprísniť. "Chceme naviazať poberanie dávok na aktivitu ich poberateľov a súčasne chceme naviazať poberanie rodinných dávok, povedzme dávok na deti, na starostlivosť o deti a riadnu školskú dochádzku," vysvetľuje pre TASR.
Priamo po narodení bábätka môže mamička dostať jednorazový príspevok, a to 151,37 eura. Ak sa jej narodí viac detí, tak na každé ďalšie prislúcha suma 75,69 eura. Mamičky, ktorým sa narodí prvé, druhé alebo tretie dieťa, majú nárok na 678,49 eura. Jedinou podmienkou je, aby sa bábätko dožilo 28 dní.
Rodičia majú okrem jednorazových dávok nárok aj na pravidelné. Ide i materský príspevok, ktorý sa poberá 28 týždňov a mamička ho môže začať dostávať už šesť týždňov pred plánovaným pôrodom. Po materskej nasleduje rodičovský príspevok. Ten je aktuálne diferencovaný podľa toho, či rodič pracuje. Ak áno, má nárok na 164,22 eura. V prípade, ak sa práce vzdá, dostane 256 eur. Táto dávka sa štandardne poberá do troch rokov života dieťaťa, prípade do šiestich, ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies