Rodičia, ktorí umožňujú páchať svojim deťom priestupky, môžu prísť o dávky

NETKY.SK • 6 September 2011, 14:15 • 2 min
Rodičia, ktorí umožňujú páchať svojim deťom priestupky, môžu prísť o dávky

Rodičia, ktorí umožňujú páchať svojim deťom priestupky, môžu prísť o dávky

slovakia

left justify in out

img

Rodičia, ktorí umožnia svojim maloletým ratolestiam dopúšťať sa priestupkov, môžu prísť v blízkej budúcnosti o sociálne dávky. Obmedzenie imunity detí do 15 rokov tak, aby s priestupkami boli oboznámení zákonní zástupcovia a úrady práce, chce dosiahnuť zmenou v zákone o priestupkoch poslanec za SaS Kamil Krnáč.
      "Maloletí majú z hľadiska priestupkového zákona totálnu imunitu," uviedol poslanec. Keď maloletý spácha priestupok, urobí sa zápis, ktorý však podľa Krnáča skončí na okresnom policajnom riaditeľstve. "Podľa novej legislatívnej úpravy by mal byť o priestupku upovedomený zákonný zástupca a orgán sociálno-právnej ochrany detí," dodal poslanec s tým, že má prísľub od ministerstva práce a od úradov práce, že rodiny, v ktorých sa takéto priestupky množia a kde sú maloletí kvôli svojej imunite zneužívaní, môžu prísť o dávky v hmotnej núdzi.
      Krnáč na dnešnej tlačovej besede upozornil na vzrastajúci podiel priestupkov, ktoré majú na svedomí maloletí. Problém je najpálčivejší v regiónoch východného Slovenska. V polovici roka 2011 deti do 15 rokov v policajnom obvode Spišskej Novej Vsi spôsobili takmer tretinu všetkých vykonaných priestupkov. Ešte pred dvoma rokmi sa maloletí podieľali "iba" na 18 percentách všetkých priestupkov. Podiel priestupkov spáchaných na východnom Slovensku v roku 2010 tvoril 41 percent všetkých vykonaných priestupkov v rámci Slovenska.
      Zmeny, ktoré predložil poslanec Krnáč, budú zákonodarcovia v Národnej rade prerokovávať už na najbližšej schôdzi v rámci novely zákona o priestupkoch.
      Koncom júla tohto roka prezident Ivan Gašparovič podpísal novelizáciu Trestného poriadku, podľa ktorej hrozí dvojročné väzenie aj rodičom, ktorých maloletý potomok sa dopustí priestupku, nielen trestného činu. Priestupkom sú napríklad krádeže tovaru do hodnoty 226 eur. Zmenu vtedy taktiež presadil poslanec Krnáč.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies