Rodičia zbystrite: Najviac detí ošetria záchranári počas letných prázdnin

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 11:49 • 2 min
Rodičia zbystrite: Najviac detí ošetria záchranári počas letných prázdnin

BRATISLAVA - Deti dávajú už každoročne počas prázdnin zabrať aj záchranárom. Priemerne ošetrujú 25 detí denne, ktoré utrpia úraz a skončia v opatere zdravotníkov, čo je o vyše polovicu viac ako počas školského roka.

slovakia

left justify in out

Deti v lete trávia viac času samé bez dozoru alebo v partii kamarátov, kde sa predvádzajú a súťažia. "Stačí pritom drobná neopatrnosť a úraz je na svete. Najlepšou prevenciou pred úrazmi detí je zmysluplné zorganizovanie ich voľného času a zabezpečenie dostatočnej kontroly ich aktivít. U menších detí je dôležité mať ich stále na očiach, stačí chvíľková nepozornosť a nešťastie je na svete," uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Boris Chmel.

 

Pri školopovinných deťoch by si rodičia mali podľa jeho slov starostlivo vyberať ľudí na opatrovanie. "Starí rodičia nie sú často fyzicky schopní sa postarať o neposedné deti a je to aj pre nich zmena, ak majú na starosti dve, tri deti," upozornil Chmel.

 

Ak sa dieťaťu stane úraz, v prvom rade treba zhodnotiť situáciu, pokúsiť sa zachovať pokoj a chladnú hlavu. "Ak sa to stane v partii kamarátov, tí by nemali spanikáriť a zutekať, ale zavolať najbližšieho dospelého človeka. Ten by mal najskôr vizuálne zhodnotiť, či je situácia vážna a je nutné zavolať pomoc. Ak áno, treba vytočiť číslo 155, kde musí jasne a presne popísať situáciu," odporučil Chmel s dôvetkom, že je potrebné počúvať otázky operátora, aby ten dokázal čo najrýchlejšie vyhodnotiť situáciu a poslať pomoc. A do príchodu záchranárov poskytovať prvú pomoc.

 

Počas leta dochádza najčastejšie k úrazom pri aktivitách a športe, ako je napr. bicykel a korčule. "Cestná premávka je nebezpečnejšia ako kedysi pre jej hustotu. Dochádza k častým pádom a zlomeninám rúk a nôh, k ťažkým úrazom hlavy a chrbtice či k vnútorným poraneniam brucha, hrudníka a hlavy," informoval Chmel.

 

K úrazom dochádza aj na ihriskách, v opustených budovách, na nestrážených staveniskách, ale aj počas lezenia na stromy či konštrukcie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona