Rodičia vedia výrazne ovplyvniť to, ako si prvák zvykne na školu

NETKY.SK • 27 August 2017, 19:50 • 2 min
Rodičia vedia výrazne ovplyvniť to, ako si prvák zvykne na školu

BRATISLAVA – To, ako prváčik zvládne prvé školské dni a či bude pre neho zmena pekným zážitkom, záleží výrazne aj na jeho rodičoch.

slovakia

left justify in out

Podľa psychologičky Denisy Maderovej sa dieťa bude na školu tešiť, ak sa na prvý deň svojho prváka budú tešiť aj jeho rodičia. "Rodičia by mali byť naozaj jednoznační a presvedčiví, mali by dieťa pripravovať na to, že sa v škole zábavnou formou môže naučiť nové veci a nájsť si nových kamarátov," uviedla psychologička. Naopak, úzkostlivo pôsobiaci rodičia, ktorí dávajú najavo obavu, ako ich dieťa prechod do školy zvládne, môžu budúceho prváka zneistiť a vystresovať. "Dôležité je aj to, aby prvý školský deň bol slávnostným dňom pre dieťa aj pre rodičov," poznamenala Maderová.

 

Zdôraznila, že rodičia by mali vytvárať pozitívny vzťah nielen ku škole a učeniu, ale aj k učiteľovi. "Učiteľ je ďalšou osobou a autoritou, ktorá sa okrem rodičov bude starať o rozvíjanie znalostí a schopností dieťaťa a bude podporovať aj jeho sociálny a emocionálny vývoj," uviedla.

 

Prihovorila sa aj za to, aby rodičia už pred začiatkom školského roka pripravili prváčika na zmenený režim. "Posledné dni pred začiatkom školského roka sú vhodné na to, aby sa s dieťaťom porozprávali o tom, čo ho čaká, čo sa zmení a čo bude musieť rešpektovať," spresnila.

 

Upozornila, že pre dieťa bude veľkou zmenou najmä to, že v jeho živote pribudnú úlohy. "Rodičia by mu preto mali vysvetliť a v prvých školských dňoch ho aj starostlivo viesť k tomu, že po príchode zo školy bude čas rozdelený na hru, ale aj na domáce úlohy," zdôraznila Maderová. Veľmi dôležité je podľa jej slov i dôsledne dbať na to, aby malo dieťa dostatok spánku a oddychu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona