Rodičia turistu, ktorý zahynul po nehode helikoptéry v Grand Canyone, zažalovali jej vlastníka a výrobcu

NETKY.SK • 3 Marec 2018, 08:21 • 2 min
Rodičia turistu, ktorý zahynul po nehode helikoptéry v Grand Canyone, zažalovali jej vlastníka a výrobcu

FLAGSTAFF - Rodičia britského turistu, ktorý zomrel po nehode helikoptéry v Grand Canyone, podali v tejto súvislosti žalobu.

slovakia

left justify in out

Philip a Marlene Udallovci, ktorých syn Jonathan podľahol 22. februára v nemocnici vážnym popáleninám, zažalovali na súde okresu Clark v Nevade vlastníka stroja Papillon Airways aj výrobcu Airbus za zanedbanie povinností, keď nevybavili helikoptéru nárazuvzdorným palivovým systémom. Takéto systémy zamedzujú pri nehode šíreniu paliva a zabraňujú tak v možnom požiari vrtuľníka.

Udallovci vo svojej žalobe uviedli, že ak by po nehode nezačala helikoptéra horieť, ich syn by mohol prežiť a ďalší ľudia by neutrpeli smrteľné popáleniny. Požadujú náhradu škody vo výške 195-tisíc dolárov (vyše 158-tisíc eur), ďalšie bližšie nešpecifikované odškodné, zaplatenie poplatkov za právne zastúpenie a súdny proces s porotou. "Neexistuje žiadna možná výhovorka, prečo nemať túto jednoduchú ale úplne efektívnu technológiu. Žiadna výhovorka," uviedol právnik rodičov Gary C. Robb pre agentúru Associated Press (AP). Zástupcovia spoločností sa k situácii zatiaľ nevyjadrili.

Národná komisia pre bezpečnosť dopravy opakovane vyzýva Federálny letecký úrad (FAA), aby u všetkých helikoptér požadovala dané systémy. FAA to zvažuje, píše agentúra AP, zatiaľ to však požaduje len u novoceritfikovaných strojov. Papillon Airways v pondelok oznámila, že 40 svojich strojov pošle na dovybavenie.

Spomínaná nehoda vrtuľníka sa stala 10. februára, keď skupina šiestich Britov mala vyhliadkový let v Grand Canyone. Stroj však narazil do skál a zrútil sa. Traja turisti - Becky Dobson, Stuart Hill a Jason Hill - boli na mieste mŕtvi, zvyšných troch a pilota odviezli do nemocnice. Tam zomrel spomínaný Udall a neskôr aj jeho manželka Ellie Milward Udall. Šiesta pasažierka helikoptéry Jennifer Barham a pilot Scott Booth sú stále hospitalizovaní a vo vážnom stave.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies