Rodičia sýrskych detí odmietli ich liečenie v Česku, chcú v USA

NETKY.SK • 19 September 2015, 15:36 • 2 min
Rodičia sýrskych detí odmietli ich liečenie v Česku, chcú v USA

PRAHA - Česká republika ponúkla liečenie v pražskej nemocnici Motol 11 sýrskym deťom a azyl ich rodinám, 10 z nich však odmietlo.

slovakia

left justify in out

Denníku Právo to potvrdil minister vnútra Milan Chovanec s tým, že do Česka tak v najbližších týždňoch zo sýrskych utečeneckých táborov v Jordánsku pricestuje jediná rodina. Zvyšným údajne vysoký komisár OSN pre utečencov sľúbil liečenie v Spojených štátoch. "Do Českej republiky zatiaľ nechcú," citovali dnes Novinky.cz ministra.

Podľa Chovanca dieťa, s ktorým rodina pricestuje, má "akútnu srdcovú chorobu" a potrebuje súrne operáciu.

Riaditeľ nemocnice Motol Miloslav Ludvík Právu povedal, že "situácia sa vyvíja každým dňom".

 

Tím lekárov a bezpečnostných zložiek vybral po odmietnutí uvedených rodín v táboroch v Jordánsku ďalšie detí. Nie je však isté, či naozaj pricestujú. "Môžu si to rozmyslieť," uviedol Ludvík.

 

Česko pre rodiny detí zabezpečilo ubytovanie, zdravotnú starostlivosť, jazykové kurzy, sociálnu a právnu pomoc, integračné plány a tlmočenie, citovali Novinky.cz. Gabrielu Vaňkovú z tlačového oddelenia ministerstva vnútra.

Pripomenuli, že česká vláda v januári schválila prijatie 15 detí sýrskych utečencov s rodinami - spolu asi 70 ľudí. Prvých detských pacientov, vytipovaných úradom vysokého komisára OSN pre utečencov, nemocnica Motol odmietla, pretože išlo o nevyliečiteľné choroby. Uprednostňuje deti, ktoré môže uzdraviť.

 

Nasledoval výber 15 detí lekármi priamo v utečeneckých táboroch, bezpečnostné zložky ho však zúžili na 11 detí. Z tých napokon teraz pricestuje jediné s chorým srdcom.

 

Rodiny detí, ktoré pricestujú na liečenie, dostanú v Česku azyl, dodali Novinky.cz.

 

Z 213.000 ľudí, ktorí požiadali v Európskej únii o azyl od apríla do júna, bola zo Sýrie iba pätina - 44.000. Informoval v piatok štatistický úrad EÚ Eurostat. Druhou najsilnejšou skupinou boli Afganci, ktorí spolu so Sýrčanmi tvorili tretinu všetkých žiadateľov o azyl.

 

Ďalší utečenci pochádzali z Kosova (17.700), Iraku, Eritrey a Pakistanu. Kosovo dala EÚ medzičasom na zoznam bezpečných krajín, Kosovčania tak už o azyl nemôžu žiadať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies