Rodičia si od budúceho roka prilepšia, poslanci schválili zvýšenie daňového bonusu na dieťa

NETKY.SK • 2 December 2020, 11:39 • 2 min
Rodičia si od budúceho roka prilepšia, poslanci schválili zvýšenie daňového bonusu na dieťa

BRATISLAVA - Daňový bonus pre pracujúcich rodičov na dieťa vo veku od 6 do 15 rokov sa od júla budúceho roka zvýši na 1,7-násobok a od 1. januára 2022 na 1,85-násobok základnej sumy tohto daňového zvýhodnenia.

slovakia

left justify in out

Novelu zákona o dani z príjmov schválil v stredu zákonodárny zbor. Daňová úľava pre pracujúcich rodičov školákov tak od júla budúceho roka stúpne o 16,25 eura na 39,47 eura mesačne. Od 1. januára 2022 by sa mal daňový bonus pre rodičov detí vo veku od 6 do 15 rokov zvýšiť približne o 4,50 eura mesačne na zhruba 44 eur.

 

Obedy "zadarmo" iba pre niektoré deti

Zvýšenie daňovej úľavy na deti vo veku od 6 do 15 rokov je kompenzáciou za zrušenie plošného dotovania obedov v materských a základných školách.

 

Štát bude totiž od augusta budúceho roka dotovať len obedy pre deti v hmotnej núdziDrvivá väčšina rodičov tak príde od septembra budúceho roka o dotáciu vo výške 1,20 eura na každý obed pre dieťa.

 

img


Vládna koalícia v júli tohto roka hovorila o pláne zaviesť dvojnásobný daňový bonus na dieťa až do veku 15 rokov. Aktuálne majú nárok na dvojnásobný daňový bonus len pracujúci rodičia detí do 6 rokov veku.

 

Prečítajte si tiež: Obedy zadarmo budú od augusta minulosťou, zároveň vzniknú nové dotačné schémy

 

Zvýši sa daňový bonus

Daňový bonus v tomto roku dosahuje 22,72 eura mesačne. Od začiatku budúceho roka sa vzhľadom na nárast životného minima zvýši na 23,22 eura mesačne.

Daňový bonus na dieťa je pre pracujúceho rodiča daňové zvýhodnenie, ktoré priamo znižuje vypočítanú daň z príjmov fyzickej osoby.

 

Mohlo by vás zaujímať: Aj na toto si môžete uplatniť daňový bonus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona