Rodičia sa boja očkovať deti proti osýpkam

NETKY.SK • 28 Marec 2019, 15:42 • 2 min
Rodičia sa boja očkovať deti proti osýpkam

BRATISLAVA- Na sociálnych sieťach sa v poslednom čase šíria rôzne hoaxy, že očkovanie môže ublížiť dieťaťu. Ak rodič odmietne dať dieťa zaočkovať, nevystavuje riziku ochorenia len vlastné dieťa, ale aj ďalšie deti vnímavé voči infekcii, neočkované z dôvodu kontraindikácie alebo ak nedosiahli ešte určený vek očkovania.

slovakia

left justify in out

Na sociálnych sieťach sa šíria správy, že očkovanie môže vážne poškodiť zdravotný stav dieťaťa. Údajne dieťa môže z očkovania dostať zápal stredného ucha a iné choroby, ktoré bližšie nešpecifikujú. Ďalší dôvod prečo by rodičia nemali očkovať dieťa je podľa nich samotne zloženie vakcín, ktoré obsahuje Hliník, Želatínu, Latexovú gumu, Ortuť Polysorbát 80 a iné škodlivé chemikálie.

 

img

zdroj: Sloboda v očkovaní- facebook

 

Aké  reálne vedľajšie účinky môže mať očkovanie?

 

Každý liek vrátane vakcíny môže spôsobiť nežiaduce účinky. Po očkovaní často vznikajú tzv. očakávané nežiaduce reakcie ako napr. zvýšená teplota, bolestivosť  a opuch v mieste vpichu, ktoré signalizujú, že imunitný systém organizmu na vakcínu zareagoval. Ide o reakcie, ktoré zväčša samy odznejú do niekoľkých dní. Výskyt závažnejších reakcií je veľmi zriedkavý. Keďže očkovanie chráni pred infekciami, vážnymi komplikáciami, ako aj trvalými následkami, je úžitok očkovania z pohľadu zachovania života a zdravia neporovnateľne vyšší než riziko nežiaducich reakcií. 

 

Kedy sa u nás podarilo dostať ochorenie osýpky pod kontrolu?

 

Pred zavedením očkovania proti osýpkam sa evidovali tisíce ochorení ročne s početnými komplikáciami a úmrtiami. Po roku 1969, kedy u nás bolo zavedené pravidelné očkovanie detí, chorobnosť postupne klesala až na nulové hodnoty.

 

img

 

Ako sa vyvíjala za posledných 20 rokov zaočkovanosť na Slovensku? 

 

Od zavedenia očkovania (od roku 1969) sa dlhodobo darilo dosahovať veľmi vysokú úroveň celoslovenskej zaočkovanosti, ktorá presahovala 98 % až 99 %. Od roku 2012 sa zaznamenáva postupný pokles zaočkovanosti proti osýpkam.

 

Ako a kedy sa očkuje proti osýpkam?

 

Pravidelné povinné očkovanie detí sa vykonáva podľa aktuálneho očkovacieho kalendára na rok 2017, ktorý bol vypracovaný v súlade s § 5 zákona č. 355/2007 Z. z. a s vyhláškou MZ SR č. 585/2008 Z. z.


V súčasnosti sa na  Slovensku  používa  trivalentná očkovacia látka proti osýpkam, rubeole a mumpsu. Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka v 11. roku života.

 

img

 

Kde zistia rodičia viac informácií o rizikách nezaočkovania dieťaťa?

 

Rodičia, ktorí nedali zaočkovať svoje deti z dôvodu medicínsky nepotvrdených informácií a argumentov zo strany antivakcinačných aktivistov, by mali kontaktovať svojho pediatra a prediskutovať možnosť zaočkovania svojich detí.


Na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v SR sú zriadené poradne očkovania, kde odborníci z oblasti epidemiológie poskytujú rodičom bezplatné konzultácie v súvislosti s očkovaním. Význam povinného očkovania ako aj riziko, ktoré hrozí dieťaťu v prípade, že nebude očkované,  približuje taktiež očkujúci lekár. Ak rodič odmietne dať dieťa zaočkovať, nevystavuje riziku ochorenia len vlastné dieťa, ale aj ďalšie deti vnímavé voči infekcii, neočkované z dôvodu kontraindikácie alebo ak nedosiahli ešte určený vek očkovania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies