Rodičia ruského vojaka neveria verzii o samovražde, žiadajú zopakovať pitvu

NETKY.SK • 28 Október 2015, 12:52 • 2 min
Rodičia ruského vojaka neveria verzii o samovražde, žiadajú zopakovať pitvu

MOSKVA - Rodičia vojaka, ktorý je prvou oficiálne priznanou ruskou obeťou operácie ruských ozbrojených síl v Sýrii, žiadajú zopakovanie pitvy jeho tela.

slovakia

left justify in out

Pochybujú totiž o správnosti oficiálnej verzie, podľa ktorej ich 19-ročný syn spáchal samovraždu obesením. Jej príčinou boli údajne problémy v osobnom živote, s priateľkou. Podľa agentúry Reuters to dnes napísal denník Novaja gazeta.


Telo Vadima Kostenka v utorok vydali rodičom, ktorí v rozhovore pre Reuters spochybnili oficiálnu verziu príčin smrti svojho syna. Uviedli, že so synom, ktorý slúžil ako technik na leteckej základni Humajmím, hovorili deň pred jeho smrťou. Podľa nich bol veselý, šťastný a spokojný.


Strýko mladého muža podľa Reuters vyhlásil, že telo bolo "v zlom stave: nos, čeľusť a krk boli zlomené, zadná časť hlavy rozbitá, kolá rozmliaždené a na bruchu až po pupok dlhý rez".


Podľa oficiálnej správy bolo príčinou Kostenkovej smrti udusenie. Tento záver dnes potvrdil aj úrad hlavného vojenského prokurátora.


Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes na brífingu v Moskve opäť potvrdil závery vyšetrovania, podľa ktorého Kostenko spáchal samovraždu. Všetky ostatné verzie, ktoré sa objavili v ruských i zahraničných médiách, označil Konašenkov za "očierňovanie nezodpovedajúce skutočnosti".
Konašenkov poznamenal, že podobné tragédie sa stávajú aj v armádach iných štátov a nesúvisia s vojenskou službou, ale s vekovými a osobnostnými danosťami konkrétnych mladých mužov.


Na Kostenkovu smrť v Sýrii ako prvá upozornila skupina blogerov združená do skupiny Conflict Intelligence Team (CIT), ktorá pod vedením Ruslana Levijeva monitorovala prípady úmrtí ruských vojakov na Ukrajine. Rusko ich prítomnosť tam naďalej popiera, a to aj napriek dôkazom, ktoré predkladá Západ i ruská opozícia.


O Kostenkovej smrti vedeli aj jeho bývalí kolegovia na leteckej základni v Primorsko-Achtarsku v Krasnodarskom kraji, čo zistil na mieste spravodajca agentúry Reuters.


Reuters vo svojej správe z utorka pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin v máji vydal nariadenie, podľa ktorého smrť ruských vojakov počas špeciálnych operácií v čase mieru musí byť klasifikovaná ako štátne tajomstvo. Až do dnešného dňa neboli oficiálne potvrdené žiadne ruské obete počas bojov v Sýrii.

 

Reuters však 20. októbra informoval o smrti najmenej troch ruských občanov bojujúcich po boku sýrskej armády. Ruské úrady vtedy rozhodne vyhlásili, že vojaci ruských síl v Sýrii neutrpeli nijaké straty.


O ďalšom prípade informoval americký denník Wall Street Journal z 23. októbra: malo ísť o smrť jedného ruského vojaka zapríčinenú neopatrnou manipuláciou so zbraňou.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona