Rodičia pri nástupe detí do školy budú mať kvôli koronavírusu ďalšiu povinnosť

NETKY.SK • 14 August 2020, 07:12 • 2 min
Rodičia pri nástupe detí do školy budú mať kvôli koronavírusu ďalšiu povinnosť

BRATISLAVA - Rodičia pri nástupe detí do škôl od 2.septembra budú musieť odovzdať čestné prehlásenie o tom, či ich dieťa bolo od 17. augusta mimo Slovenska.

slovakia

left justify in out

Zároveň majú v dotazníku uviesť, či sa dieťa od uvedeného dátumu do začiatku školského roka zúčastnilo na nejakom hromadnom podujatí.

 

Čo je hromadné podujatie?

Po rokovaní konzília epidemiológov na Úrade vlády SR vo štvrtok o tom informovala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre epidemiológiu Elena Prekopová s tým, že v dotazníku bude vysvetlené, čo je to hromadné podujatie.

"Okrem toho v dotazníku rodič podpíše prehlásenie o dezinfekčnosti, že dieťaťu nebola regionálnym úradom nariadená karanténa ani karanténne opatrenia, že neprejavuje príznaky infekčného ochorenia," priblížila Prekopová.

 

"Ak rodič uvedie, že boli s dieťaťom mimo Slovenskej republiky, alebo že dieťa sa zúčastnilo hromadného podujatia, tak bude jeho povinnosťou sledovať zdravotný stav dieťaťa, jeho rodiny aj všetkých jeho blízkych v rodine, ktorí s ním žijú v jednej domácnosti, alebo prichádzajú s ním do veľmi úzkeho kontaktu," pokračovala odborníčka.

Ak sa podľa nej u niekoho z týchto osôb vyskytne najbližších štrnásť dní príznak respiračného ochorenia, takisto bude presne uvedené, čo sú tieto príznaky, tak bude mať povinnosť kontaktovať svojho lekára - všeobecnej starostlivosti pre dospelých, respektíve pre deti a dorast.

 

img

 

"Dieťa ostane mimo kolektív a všetko sa bude ďalej riadiť podľa odporúčania týchto lekárov. Dieťa sa potom vráti do školy na základe odporúčania lekára," uviedla Prekopová s tým, že vynechali 14-dňovú povinnú karanténu.

Odborníci považujú obdobie od začiatku septembra za veľmi rizikové. Keďže deti sa vrátia z prázdnin aj z menej rizikových krajín, konzílium rozhodlo, že rúška budú povinné aj v triedach, ale len na druhom stupni základných škôl a na stredných školách. Nebudú povinné na prvom stupni základných škôl, v materských školách ani škôlkach.

 

"Pre nich budú povinné iba mimo triedy, čiže v interiéri, aby to bolo v súlade s nariadením hlavného hygienika," dodala Prekopová.

Minister zdravotníctva SR Marek Krejčí (OĽaNO) informoval, že nosenie rúšok počas dvoch týždňov môže zamedziť šíreniu ochorenia COVID-19.

 

"Verím, že po dvoch týždňoch sa bude môcť toto opatrenie zrušiť a školský rok bude prebiehať tak, ako sme si to predstavovali v optimálnom variante," povedal minister. Z dôvodu socializácie veľkého množstva obyvateľov Slovenska začiatkom školského roka a v snahe tlmiť rozvoj druhej vlny pandémie konzílium neodporúča organizovať hromadné podujatí od 1. septembra do 1. októbra.

 

Skúsenosti z iných krajín

"Bude zákaz hromadných podujatí nad tisíc ľudí, vrátane športových podujatí. Je to na základe skúseností z iných krajín, kde sa epidémia ochorenia COVID-19 rozvinula práve po organizácii veľkých športových podujatí, kde sa nakazilo veľké množstvo ľudí," dodal Krajčí.

Zakázané podľa neho budú aj interiérové hromadné podujatia nad päťsto ľudí, pri podujatiach do päťsto ľudí budú povinné rúška, ako doteraz.

 

"Takisto uplatníme zákaz všetkých interiérových hromadných podujatí po 23. hodine, s výnimkou svadieb. Nočný život je častokrát spojený aj s konzumáciou alkoholu, sú tam veľmi úzke kontakty a súčasné epidemiologické skúsenosti aj zo Slovenska hovoria, že veľa ľudí sa nakazí na takýchto podujatiach," upozornil minister.

 

img


Kapacita kúpalísk a akvaparkov bude znížená o 50 percent, aby na nich nebola nadmerná koncentrácia ľudí. "Ide o veľmi rizikové miesta," dodal Krajčí. Opatrenia v prípade zariadení sociálnych služieb by mali byť prijímané najmä na regionálnej úrovni.

 

"Na Slovensku je v súčasnosti najviac rizikový trenčiansky región. Vyzývame okresné aj úrady v sídle kraja, regionálne úrady verejného zdravotníctva a všetkých zriaďovateľov zariadení sociálnej starostlivosti, aby vyhodnocovali situáciu a na základe nej prijímali opatrenia," dodal Krajčí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona