Rodičia pri kŕmení batoliat často pochybia, deťom chýbajú viaceré vitamíny

NETKY.SK • 11 Október 2016, 18:47 • 2 min
Rodičia pri kŕmení batoliat často pochybia, deťom chýbajú viaceré vitamíny

BRATISLAVA – Stravovanie najmenších detí má medzery. Vo výžive im chýbajú viaceré stopové prvky, železo, vápnik i vitamíny. Mnohé po prechode na veku primeranú stravu navyše odmietajú viaceré potraviny, vrátane zeleniny a ovocia, prijímajú nadmerné množstvo soli a cukrov. Upozorňujú na to detskí lekári.

slovakia

left justify in out

Výživa batoliat je podľa nich do veľkej miery zodpovedná za zdravotný stav v neskoršom veku. "Preto treba poriadne dbať na to, aby bola správna, môže totiž ovplyvňovať i potravinové alergie," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave lekár László Kovács z detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch.

 

Takto rizikové deti by onedlho mohli rýchlejšie podchytiť i pediatri v ambulanciách. Fungovať by to malo tak, že rodič by počas čakania na lekársku prehliadku vyplnil jednoduchý dotazník o svojom malom dieťati, ktorý sa týka stravovacích návykov. Lekár z neho vyhodnotí možné riziká. Ak pôjde o bežné výživové nedostatky, rodič by mal dostať presný návod, ako postupovať, takzvaný NutriCHEQ. Ten pre slovenských lekárov pripravila pracovná skupina pod vedením Kovácsa spolu s Iniciatívou 1000 dní, ktorá spolupracuje s odborníkmi z lekárskej oblasti, napríklad i zo Slovenskej pediatrickej spoločnosti.

NutriCHEQ je súbor odporúčaní. Napríklad radí, čo robiť, ak dieťa neje zeleninu a ovocie, má podváhu či nadváhu, nemá dostatok vitamínu D, železa alebo zinku.

 

"Poradí tiež, ako sa stravovať v rodine vegetariánov, alebo čo robiť, ak je batoľa vyberavé v jedle," povedal Kovács. Odporúčania by mohli mať pediatri v ambulanciách už počas tejto jesene. Slovenská pediatrická spoločnosť sa s nimi chystá oboznámiť lekárov. Materiály si možno stiahnuť aj na webe 1000dni.sk.

 

Odporúčania vznikli pôvodne vo Veľkej Británii a Írsku a podľa Kovácsa prešli podrobným klinickým overovaním a osvedčili sa v praxi. Nedávna slovenská štúdia robená na 550 deťoch do troch rokov ukazuje, že deti konzumujú neúmerne veľa soli presahujúcej 200 percent odporúčanej dennej dávky. Tretina z nich prijíma menej ako 60 percent odporúčanej dennej dávky železa, polovica detí má príjem nižší ako 15 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu D.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies