Rodičia pozor: Osýpky strašia i v dovolenkových destináciách, pred vycestovaním sa treba zaočkovať

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 15:53 • 2 min
Rodičia pozor: Osýpky strašia i v dovolenkových destináciách, pred vycestovaním sa treba zaočkovať

BRATISLAVA - Osýpky stále strašia Európu, nové prípady výskytu hlásia i v niektorých dovolenkových destináciách. Slovenskí rodičia by mali preto zvážiť cestovanie s neočkovanými deťmi do týchto krajín, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Nové prípady hlásia napríklad v Taliansku, Bulharsku či Česku. Tiež vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Veľkej Británii, Rumunsku.

 

Rodič s vidinou zarezervovanej dovolenky by nemal podľa hygienikov tlačiť na očkovanie v skoršom veku dieťaťa. "Neodporúčame to urobiť skôr, ako káže očkovací kalendár, má to svoje opodstatnenie, schému je dôležité dodržať, aby boli protilátky účinné," povedala pre TASR hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.

 

Očkovanie proti osýpkam je na Slovensku povinné, robí sa najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci života, preočkovanie sa vykonáva v 11. roku života.

 

Individuálne očkovanie mladších detí sa v bežnej praxi podľa Drobovej nerobí. "Výnimky je možné urobiť v mimoriadnych situáciách, deti od veku šesť mesiacov očkujú lekári v prípade, ak sa nachádzajú v priamom styku s chorým na osýpky alebo podozrivým z ochorenia," vysvetlila hovorkyňa.

 

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich možno podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému.

 

Na Slovensku už tento rok potvrdili prípad osýpok, bol však importovaný. Šlo o 25-ročného Taliana, ktorý študuje v Košiciach. Pravdepodobne sa nakazil v Novom Sade v Srbsku. Podozrenie na osýpky mali lekári aj u 13-mesačného bábätka, tie sa však u neho nakoniec nepotvrdili.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies