Rodičia pozor: Nešikovnosť u detí môže ukazovať na poruchu zraku

NETKY.SK • 24 Október 2017, 11:47 • 2 min
Rodičia pozor: Nešikovnosť u detí môže ukazovať na poruchu zraku

BRATISLAVA - Problémy so zrakom často trápia už malé deti. Tie to mnohokrát nedokážu samy odhaliť a rodičia si to nemusia všimnúť. Dospelí na to často prídu až začiatkom školského roka, keď ich ratolesti žmúria na tabuľu, majú nos "zaborený" do školského zošita alebo vyrušujú na vyučovaní.

slovakia

left justify in out

Odborníci preto odporúčajú navštíviť očného lekára ešte v predškolskom veku, a to už v treťom veku dieťaťa. Dá sa tak totiž odhaliť začínajúca či rozvíjajúca sa zraková chyba. Deti môže trápiť škúlenie, tupozrakosť, krátkozrakosť, ďalekozrakosť či farbosleposť.

 

"S detskými ochoreniami očí sa v poslednom čase roztrhlo vrece," povedal v utorok na tlačovej konferencii očný lekár Pavol Veselý. Deťom chýba pohyb po vonku, na prirodzenom dennom svetle. Za prvé príznaky poruchy zraku označil Veselý nemotornosť, nešikovnosť či vrážanie nábytku u detí, ktoré sa naučili chodiť. "Rovnako ide o časté šúchanie očí, trenie, slzenie, žmurkanie či škúlenie," povedal očný lekár.

 

Najcitlivejšie vývinové obdobie zraku je prvých šesť mesiacov života. Medzi tretím a desiatym rokom sa vývin zraku spomaľuje a po období puberty ho už viac nemožno ovplyvniť tak, ako v mladšom veku. "Väčšina očných ochorení sa najlepšie diagnostikuje a lieči ideálne do siedmeho roku života," vysvetlil Veselý.

 

Tablet či smartfón deťom netreba úplne zakazovať, pretože obsahujú mnohé vzdelávacie hry. Treba však dať pozor, aby ich prirodzene neuprednostňovali pred behaním po vonku. Hry s hi-tech hračkami podľa Veselého nespôsobujú krátkozrakosť, no môžu ju odhaliť. "Všetko treba robiť s mierou," povedal. Oční lekári do takýchto obrazoviek neodporúčajú pozerať viac ako hodinu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona