Rodičia pozor! Epidémia osýpok je už aj v Česku, môže zasiahnuť aj Slovensko

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 16:55 • 2 min
Rodičia pozor! Epidémia osýpok je už aj v Česku, môže zasiahnuť aj Slovensko

BRATISLAVA - Epidemiologická situácia vo výskyte osýpok je na Slovensku naďalej priaznivá. Najnovšie sa ich epidémia po Rumunsku a Maďarsku objavila aj v Česku. Hlavný hygienik SR Ján Mikas preto nevylučuje, že osýpky sa objavia aj na Slovensku, epidémie veľkého rozsahu však neočakáva.

slovakia

left justify in out

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR epidemiologickú situáciu monitoruje. Hlavný hygienik opätovne odporučil rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti z dôvodu "zavádzajúcich informácií a argumentov" antivakcinačných aktivistov, aby kontaktovali pediatra a prediskutovali možnosť zaočkovania svojich detí. Rovnako zdôraznil potrebu zvýšenej ostražitosti zdravotníckych pracovníkov.

 

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity proti osýpkam zabezpečiť 95-percentnú zaočkovanosť dvoma dávkami očkovacej látky.

 

V SR sa proti osýpkam začalo očkovať v roku 1969. V rámci povinného očkovania sa očkujú deti v 15. až 18. mesiaci života a preočkovanie sa vykonáva u detí v 11. roku života. Pri deťoch mladších ako 15. mesiacov, ktoré ešte neboli zaočkované proti osýpkam, sa neodporúča s nimi cestovať do oblastí postihnutých osýpkami.

 

Najnovšia epidémia osýpok sa objavila v susednom Česku. V Moravskosliezskom kraji preto zaočkujú desiatky zdravotníkov. Vedúca epidemiologického odboru Krajskej hygienickej stanice v Ostrave Irena Martinková serveru iDnes.cz povedala, že toto vysoko nákazlivé ochorenie sa v minulých rokoch v kraji vôbec nevyskytovalo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies