Rodičia mŕtveho Dominika sa podľa suseda o neho starali na jednotku

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 18:41 • 2 min
Rodičia mŕtveho Dominika sa podľa suseda o neho starali na jednotku

PREŠOV – Výpoveďou suseda Jerguša pokračoval dnes proces so 47-ročným Jozefom A., ktorý je obžalovaný z vraždy svojho 24-ročného ťažko postihnutého syna Dominika. Prokuratúra ho viní z obzvlášť závažného činu, že syna úmyselne odpojil od prístrojov.

slovakia

left justify in out

Obžalovanému hrozí v prípade dokázania viny mimoriadny trest 25 rokov až doživotie, keďže išlo o chránenú osobu. K smrti Dominika došlo vlani 26. septembra v Poprade v byte jeho rodičov. Podľa obžaloby príčinou smrti bolo zadusenie hlienmi. Hlavné pojednávanie sa koná pred senátom Okresného súdu v Prešove.

 

Svedok Jerguš vypovedal, že obžalovaný mu predvečerom oznámil, že Dominik zomrel. Požiadal ho, aby zavolal pohrebnú službu a oznámil to aj jeho manželke hospitalizovanej v nemocnici. Keď svedok vošiel do izby, Dominik bol bledý a nejavil známky života. Spýtal sa jeho otca, či nezapne ešte prístroje a či netreba zavolať záchranku. Obžalovaný uviedol, že už je to zbytočné. Napriek tomu svedok záchranárom zatelefonoval.

 

Sprostredkovane odpovedal na ich otázky. No obžalovaný nevedel povedať, koľko má Dominik rokov, zdal sa mu zmetený, bolo ho zle rozumieť a cítil v jeho dychu alkohol. Jeden z prístrojov pri tele nebohého bol nastavený na nulu, vychádzalo z neho niekoľko hadičiek, druhý mal zapnutý monitor, či bol v prevádzke, svedok nevedel povedať. Nebohý ležal na pravom boku. Po príchode záchranárov, ktorí mu chceli dať masáž srdca, ho otec obrátil na chrbát. Resuscitácia však nepomohla.

 

Obžalovaného jeho sused vnímal ako veľmi starostlivého otca, rovnako aj jeho manželku. „Stretával som ich vonku na prechádzke s Dominikom, kým ešte nebol napojený na prístroje. Správali sa k sebe aj k synovi dobre. Starostlivosť o Dominika bola na jednotku,“ uviedol svedok. Z ich bytu nikdy nepočul hádky a spory. Suseda nikdy nevidel opitého. Iba asi dva dni pred smrťou Dominika ho spolu s kamarátom stretli, ako išiel s nákupom z obchodu. Obžalovaný im ponúkol pálenku. Išlo o pollitrovú fľašu, ktorú otvoril svedkov kamarát a trochu si z nej odpil. Svedok alkohol odmietol.

 

Svedok vyhlásil, že od obžalovaného nikdy nepočul slová, ktoré by naznačovali, že by bolo lepšie, ak by Dominik zomrel. Naopak, vždy sa o ňom pekne vyjadroval a vzorne sa o neho staral.

Proces sa začal v pondelok 13. júna. Doteraz vypovedal obžalovaný, ktorý vinu zo smrti syna popiera. Senát si vypočul aj jeho manželku, ktorá muža nazvala vrahom a obviňuje ho z týrania. V čase smrti Dominika bola hospitalizovaná na psychiatrii. Manželia majú ešte jedného 11-ročného syna. Sú v rozvodovom konaní.

Pojednávanie je rozpísané na celý týždeň, súd predvolal ďalších svedkov aj súdnych znalcov na vypočutie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies