Rodičia mladej Švédky sa pokúsia dosiahnuť jej dobrovoľný návrat

NETKY.SK • 9 December 2015, 18:30 • 2 min
Rodičia mladej Švédky sa pokúsia dosiahnuť jej dobrovoľný návrat

VIEDEŇ - Švédska tínedžerka (17), ktorú počas uplynulého víkendu zadržali vo Viedni, zostáva zatiaľ vo väzbe, kde ju môžu podľa európskej legislatívy zadržiavať bez vznesenia obvinenia maximálne 40 dní.

slovakia

left justify in out

Do Viedne už zamierili rodičia mladej Švédky, na ktorú miestna prokuratúra podala trestné oznámenie kvôli podozreniu z členstva v teroristickom zoskupení. Tínedžerku, ktorá sa podľa vlastných slov chystala odcestovať do Sýrie, by museli prepustiť na slobodu, ak by nedošlo k tomuto kroku.

 

Kým sa rodičia pokúsia presvedčiť dcéru k dobrovoľnému návratu do Švédska, tamojšie sociálne orgány rokujú s políciou o formálnej požiadavke na jej vydanie do vlasti. Švédske orgány činné v trestnom konaní však voči dievčaťu zatiaľ nezačali trestné stíhanie.

 

Dievča, ktorého meno nezverejnili, zadržali v sobotu večer na železničnej stanici Westbahnhof. Odvtedy sa nachádza v policajnej väzbe. Podľa vlastných slov sa Švédka chcela vo Viedni stretnúť s priateľkami a potom cestovať ďalej do Sýrie.

 

Švédske noviny Expressen skôr informovali, že dievča sa stratilo v stredu a jeho rodina obávala, že po radikalizácii sa plánuje pridať k džihádistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii. Podľa správy tínedžerka vyrastala vo Švédsku a chodila tam do školy, v poslednom čase sa však čoraz viac izolovala a vyjadrovala sympatie k IS.

 

Hovorkyňa Krajinského súdu vo Viedni Christina Salzbornová dnes pre tlačovú agentúru APA uviedla, že o ďalšom osude dievčaťa sa zrejme rozhodne najneskôr 22. decembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies