Rodičia detí umiestnených v zariadení Čistý deň nesúhlasia s odobratím akreditácie zariadeniu

NETKY.SK • 17 September 2016, 11:01 • 2 min
Rodičia detí umiestnených v zariadení Čistý deň nesúhlasia s odobratím akreditácie zariadeniu

GALANTA - Ponechanie akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň v Galante požaduje od ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera skupina rodičov detí, ktoré sú tam umiestnené.

slovakia

left justify in out

Ich želaním podľa otvoreného listu ministrovi Richterovi je to, aby deti dokončili celý resocializačný pobyt v zariadení Čistý deň a aby neboli kamkoľvek premiestňované. Akreditačná komisia odporučila ministerstvu odobrať Čistému dňu akreditáciu pre nedostatky, ktoré boli v stredisku v minulosti zistené. Deti by v takomto prípade boli premiestnené do iných zariadení.


"Metódy práce zariadenia dôverne poznáme, sme v pravidelnom kontakte s deťmi a zúčastňujeme sa pravidelných rodičovských stretnutí organizovaných zariadením,“ píšu rodičia v otvorenom liste. Zastávajú sa aj riaditeľa zariadenia Petra Tománka, ktorého považujú za spravodlivého a obetavého človeka, ku ktorému majú deti pozitívny vzťah. Ministra vyzývajú, aby si zachoval autonómiu rozhodovania a aby nepodľahol tlaku médií. Pod otvoreným listom ministrovi Richterovi je 25 podpisov. Niektorí z rodičov agentúru SITA aj individuálne informovali o tom, že sú spokojní s prácou v stredisku neziskovej organizácie Čistý deň.

 

O prípade údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante informovala nedávno poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Blahová odmietla zverejniť mená útočníkov, údajne dvoch zamestnancov zariadenia - jedného už bývalého, a aj obetí. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Kontrola sa začala v utorok bez prítomnosti klientov a zamestnancov, ktorí sú na pobyte v Chorvátsku. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tým. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek v súvislosti s kauzou údajného sexuálneho zneužívania jednej z klientok odmietol akékoľvek systémové zlyhanie zo strany strediska, ktoré vedie.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona