Rodičia by mali prvákov naučiť najbezpečnejšiu cestu do školy už cez prázdniny

NETKY.SK • 25 August 2017, 09:36 • 2 min
Rodičia by mali prvákov naučiť najbezpečnejšiu cestu do školy už cez prázdniny

POPRAD - S blížiacim sa koncom letných prázdnin popradská mestská polícia apeluje na rodičov, aby nepodcenili prípravu detí na bezpečnú cestu do školy. Už počas prázdnin by preto mali naučiť dieťa chodiť do školy najbezpečnejšou trasou, aj za predpokladu, že najbezpečnejšia cesta nemusí byť tá najkratšia.

slovakia

left justify in out

"Je potrebné si uvedomiť, že dieťa nedokáže dopredu predvídať a odhadnúť situáciu v cestnej premávke, nakoľko pre svoj malý telesný vzrast nemá taký zorný uhoľ pohľadu ako dospelá osoba, a preto nevie odhadnúť rýchlosť blížiaceho sa vozidla. Aj preto je potrebné zvoliť takú trasu, aby cez cestu prechádzalo čo najmenej," vysvetlil náčelník Mestskej polície Poprad Štefan Šipula.

 

Ako doplnil, deti je dôležité naučiť, aby sa pri prechádzaní cez cestu pozreli na každú stranu minimálne dva razy, aby cez cestu prechádzali iba v tom prípade, že nejdú žiadne vozidlá, a to v oboch smeroch.

 

"Dieťa by nemalo vstupovať na vozovku spomedzi zaparkovaných vozidiel, nakoľko mu znemožňujú výhľad na cestu. Malo by platiť, že dieťa by malo ísť samé do školy až vtedy, keď je schopné bezpečne absolvovať zvolenú trasu," doplnil Šipula.

 

Rodičia by na bezpečnosť detí mali myslieť už počas prázdnin, keď pripravujú dieťa do školy, a už pri nákupe oblečenia mu vyberali skôr pestrofarebnejšie oblečenie. Pri kúpe školskej tašky by podľa Šipulu mali dbať na to, aby obsahovala niekoľko reflexných prvkov, ktoré zvýšia bezpečnosť ich dieťaťa tým, že bude dobre viditeľné.

 

Mestská polícia sa bude počas školského roka venovať dopravnej výchove, ktorá pomáha zlepšiť dopravnú gramotnosť detí, a tým predchádzať tragédiám na cestách.

 

"V súvislosti so začiatkom školského roka budú príslušníci mestskej polície v súčinnosti s príslušníkmi Okresného riaditeľstva Policajného zboru Poprad vykonávať zvýšený dohľad v okolí priechodov pre chodcov v blízkosti školských zariadení na teritóriu mesta a v mestskej časti Matejovce budú dohľad vykonávať aj príslušníci občianskej hliadky," uzavrel Šipula.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona