Rodičia a žiaci sa už nebudú musieť preukazovať negatívnym testom na školách. Pribudli aj nové výnimky zo zákazu vychádzania

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 17:13 • 2 min
Rodičia a žiaci sa už nebudú musieť preukazovať negatívnym testom na školách. Pribudli aj nové výnimky zo zákazu vychádzania

BRATISLAVA - Rodičom a žiakom od štvrtka (29. apríla) odpadáva jedna povinnosť. Už sa nebudú musieť preukazovať negatívnym výsledkom antigénového či PCR testu.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom ministerstvo školstva. Podľa covid automatu ide o všetky okresy, mimo tých, ktoré sa nachádzajú vo štvrtom stupni varovania, označované čiernou farbou. Aktuálne na Slovensku nemáme ani jeden takýto okres.

 

Vláda schválila viaceré výninky

Vláda rozhodla, že od štvrtka (29. apríla) zaradí medzi výnimky zo zákazu vychádzania aj cestu do školy či školského zariadenia a na cestu späť pre dieťa materskej školy, ZŠ, študenta SŠ, dieťaťa alebo žiaka špeciálnej školy, poslucháča jazykovej školy.

 

Do tejto kategórie patria aj študenti, ktorí idú na prijímacie konanie na VŠ. Výnimka sa na nich vzťahuje aj v prípade, ak odprevádzajú dieťa do škôlky či žiaka do školy.

 

Ako uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling, v prípade, že sa v niektorom z okresov zhorší epidemiologická situácia a prejdú do čiernej farby, rodičia a žiaci sa budú musieť opäť preukazovať negatívnymi testami.

 

Pravidlá pre zaočkovaných rodičov

Platí výnimka na cestu dieťaťa materskej školy, žiaka prvého stupňa základnej školy, dieťaťa alebo žiaka špeciálnej školy do školy a školského zariadenia a cestu späť, len pod podmienkou, že sa jeden zákonný zástupca žijúci v spoločnej domácnosti preukáže negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu. Ten však nesmie byť starší ako sedem dní.

 

Výnimkou je tiež to, ak bol zákonný zástupca žijúci v spoločnej domácnosti očkovaný mRNA alebo vektorovou vakcínou proti ochoreniu COVID-19 a uplynulo 14 dní po prvej dávke očkovania a zároveň bola táto vakcína podaná do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

 

Vzťahuje sa aj na zákonného zástupcu žijúceho v spoločnej domácnosti, ktorý prekonal ochorenie COVID-19 za posledných 180 dní či to, ak zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia zákonných zástupcov neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19.

 

„Postupne so zlepšením epidemiologickej situácie prichádzajú návrhy na upustenie od pravidelného testovania, keďže prioritou by malo byť očkovanie. Oceňujem, že odborníci uznali, že sa dlhodobo snažíme vytvoriť na školách bezpečné prostredie, čo sa nám aj darí,“ skonštatoval minister školstva. Dodal, že školy fungujú a k nariadeniam pristupujú veľmi zodpovedne.

 

Testovanie by malo byť cielené

„Testovanie by podľa aktuálnych informácií malo ostať v tomto režime iba v čiernych okresoch a v ostatných okresoch by malo prebehnúť iba v prípade potreby v intervenčnej forme," dodal šéf rezortu školstva.

 

Aby boli školy bezpečné, rezort zaviedol tzv. výstražný systém na školách. Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť pre deti a dorast Elena Prokopová spolu s tímom odborníkov už pripravuje tzv. intervenčnú stratégiu testovania.

 

„V skratke to znamená, že sa bude testovať tam, kde vznikne problém. Pôjde teda o cielené testovanie," spresnil rezort školstva. Táto snaha má v maximálnej možnej miere umožniť sa vyhnúť plošnému zatváraniu škôl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies