Rodič by nemal klásť dôraz na dekorácie, ak zriaďuje izbu pre bábätko

NETKY.SK • 9 December 2015, 09:51 • 2 min
Rodič by nemal klásť dôraz na dekorácie, ak zriaďuje izbu pre bábätko

BRATISLAVA – Rodič by mal mať pri zriaďovaní detskej izby vopred premyslený plán a finančnú rezervu. Interiérová architektka Lucia Ortutová radí nepodliehať spontánnym nákupom, ktoré, ako vraví, možno oľutovať už v skorej budúcnosti.

slovakia

left justify in out

"Do prvej detskej izby treba najprv zakúpiť postieľku a kvalitný matrac," povedala. Ak sa budúca mamička rozhodne pre kolísku, mala by sa dať zmeniť na postieľku, ktorú dieťa využije približne do tretieho roku života. Posúvateľné dno zase umožní nastaviť si výšku podľa aktuálnych činností."Vyššia poloha je vhodná pri najmenšom dieťati, netreba sa poň príliš nakláňať, nižšia ho zase ochráni pri pádoch," uviedla.

 

Využiteľným doplnkom do interiéru je tiež prebaľovací pult a detská ohrádka. Ak to rozpočet dovoľuje, možno zakúpiť i skrinku, komodu na odkladanie detských vecí a hračiek, zatemňovacie závesy či kreslo pre rodiča. "Aj keď sa možno rodič pasuje s finančnými prostriedkami na úplné zriadenie, treba rozmýšľať tak, aby sa prvá detská izba pre bábätko dala jednoducho pretransformovať pre väčšie dieťa," konštatovala.

 

Na kompletný interiér si treba podľa interiérovej architektky pripraviť približne 900 eur. Dá sa však ušetriť. Napríklad pri výbere nábytku, ktorý vydrží dlhšie."Obľúbenú rozprávkovú postavičku či farbu možno predsa dodať v rámci rôznych úchytiek, samolepiek a drobných dekorácií. Dajú sa tak usporiť nemalé peniaze," upozornila Ortutová.

 

Najväčšou chybou pri príprave izby je príliš dekorovaná miestnosť, dôraz treba klásť na jeho funkčnosť. Pre novorodenca to pôsobí rušivo. Bábätkám by sa mal navrhovať interiér s veľmi jemnou farebnosťou a minimálnym kontrastom. "Mäkké farby navyše prirodzene stimulujú koncentráciu, správne zvolené odtiene dokážu udržať rovnováhu a podporiť odpočinok," zdôraznila.

 

Pomerne jednoliaty základ pre biely nábytok sa dá podľa nej dosiahnuť použitím jemných odtieňov zelenej, žltej, modrej a ružovej. Rodič by sa mal vyhnúť nábytku, ktorý dizajnovo i v rámci veku dieťaťa podlieha času. "Posteľ v tvare auta či princeznej sa nemusí tešiť úspechu dlho. Vhodné je siahať po doplnkoch, ktorých strata či výmena nebude až tak bolieť," dodala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies