Rodič bude mať po návrate z rodičovskej dovolenky nárok na pôvodnú pozíciu

NETKY.SK • 9 Február 2011, 08:10 • 2 min
Rodič bude mať po návrate z rodičovskej dovolenky nárok na pôvodnú pozíciu

Rodič bude mať po návrate z rodičovskej dovolenky nárok na pôvodnú pozíciu

slovakia

left justify in out

img

Zamestnankyne a zamestnanci budú mať po návrate z rodičovskej dovolenky do práce nárok na zaradenie na pôvodnú pracovnú pozíciu. Zamestnávateľ im pritom bude musieť zabezpečiť minimálne také dobré podmienky ako pred odchodom na rodičovskú dovolenku. Túto povinnosť zamestnávateľom ukladajú európske smernice a zmena je zapracovaná do malej novely Zákonníka práce (ZP), ktorú dnes definitívne schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.
      Podľa ministra práce Jozefa Mihála (SaS) však môže mať toto opatrenie negatívne dopady najmä na spoločnosti, v ktorých sa veľmi dynamicky mení štruktúra pracovných miest, napríklad IT firmy. Zmierniť by ich preto v budúcnosti mala flexibilnejšia rodičovská dovolenka.
      Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) navrhoval v rámci novely pracovného kódexu zrušiť súbeh odstupného a výpovednej lehoty. Poslanci však jeho pozmeňujúci návrh nechválili. Nechválenie návrhu odporučil aj minister práce, keďže podľa jeho slov si takáto podstatná zmena vyžaduje širšiu diskusiu.
      Súčasná právna úprava hovorí, že ak zamestnanec príde o svoju pozíciu z organizačných dôvodov, má okrem výpovednej lehoty nárok na odstupné. "Tento stav neopodstatnene zvyšuje náklady na uvoľňovanie zamestnancov, ak sa podnik ocitne v problémoch a ohrozuje tak existenciu väčšieho počtu pracovných miest až existenciu samotného podniku a znemožňuje tak pružne reagovať na situáciu v podniku," upozornil Kaník.
      Ďalšiu zmenu v pracovno-právnej legislatíve chcel svojim pozmeňujúcim návrhom presadiť aj poslanec Igor Matovič (SaS), ktorý navrhoval, aby novela ZP umožnila zamestnávateľom poskytovať svojim pracovníkom namiesto stravných lístkov finančný príspevok na stravovanie. Ani táto zmena neprešla hlasovaním.
      Jednou zo zmien v pracovnom kódexe malo byť pôvodne aj obmedzenie počtu agentúrnych zamestnancov na 10 %, voči čomu sa vzniesla kritika zamestnávateľov. Rezort práce nakoniec toto opatrenie stiahol. Dôvodom bolo podľa ministerstva zistenie, že smernicu o dočasnej agentúrnej práci zapracovali zamestnanci príslušnej sekcie nesprávne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies