Rod Stewart vstupuje do radov sedemdesiatnikov

NETKY.SK • 10 Január 2015, 08:18 • 2 min
Rod Stewart vstupuje do radov sedemdesiatnikov

LONDÝN – Spevák, skladateľ aj hudobník Rod Stewart vstupuje do radov sedemdesiatnikov. V londýnskej štvrti Highgate sa ako piate dieťa škótskych rodičov Roberta a Else Stewartovcov 10. januára 1945 narodil syn Roderick David Stewart.

slovakia

left justify in out

Ako najmenší bol miláčikom, o školu sa veľmi nezaujímal. Celá rodina žila futbalom a hlavne na želanie matky sa mal stať profesionálnym hráčom. V roku 1961 – v otcovom zastúpení – podpísal profi-zmluvu s druholigovým FC Brentford s platom osem libier týždenne. Po mesiaci však z klubu odišiel. Otec ho chcel vydediť, matka smútila nad stratenou futbalovou kariérou.
      

Rod si nechal narásť vlasy a venoval sa gitare. Po skončení školy pracoval krátko ako dizajnér. Vo štvrti Soho sa zoznámil so skupinou beatnikov a spolu hrali po uliciach folk. V lete 1962 precestoval ako pouličný muzikant s bendžom postupne Belgicko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko. V Barcelone ho zadržali pre tuláctvo a konzulát ho prvým lietadlom poslal domov. Aby mal z čoho žiť, pracoval ako hrobár na cintoríne v rodnej štvrti Highgate. V roku 1963 nastúpil ako zborový spevák a hráč na fúkacej harmonike do skupiny Five Dimensions, táto sprevádzala speváka Jimmyho Powella. 
      

Long John Baldry & Hoochie Coochie Men, Steampacket, Shotgun Express, to boli ďalšie skupiny, od roku 1967 Jeff Beck Group. Na jar 1969 odišiel zo skupiny Small Faces spevák a gitarista Steve Marriott, na post gitaristu nastúpil Ron Wood a miesto speváka obsadil Rod Stewart. Skupina si zmenila názov na Faces. Okrem nahrávok so skupinou sa venoval aj sólovej tvorbe. V júli 1971 mal prvý veľký dôvod na oslavu, anglický aj americký rebríček albumov viedol s albumom Every Picture Tells A Story. Hitmi z neho boli piesne Reason To Believe a hlavne Maggie May, tá bola na čele hitparády päť týždňov.
      

V septembri 1975 viedla anglickú hitparádu Sailing. V závere roka 1975 sa skupina Faces rozchádza. Rodov priateľ gitarista Ron Wood nahradil Micka Taylora v skupine Rolling Stones a Rod Stewart sa definitívne vydal na sólovú dráhu. Už v júni 1976 vydáva úspešný album A Night On The Town a v júli 1979 prvý kompilačný album Best Of Rod Stewart. Z búrliváka sa stal kľuďas, hodnotila Roda Stewarta hudobná kritika v polovici roku 1977.
      

Od marca 1975 žil Rod Stewart v Spojených štátoch, ďalej vydával úspešné single a album a samozrejme koncertoval. V polovici 80. rokov bol rovnako úspešný v Anglicku aj v Spojených štátoch. V závere 80. rokov vydal Rod Stewart dva albumy, usporiadal veľké americké turné. Ostal futbalistom a pri koncertoch zabával publikum tým, že vykopával lopty do hľadiska. Vďaka tejto zábave mal aj niekoľko súdnych sporov, keď sa ľudia v hľadisku pri chytaní lopty zranili. Jeho hlas spolu so Stingom a Bryanom Adamsom poznajú fanúšikovia z piesne All For Love, nahranej pre film Traja mušketieri v roku 1992.
      

V anglickej singlovej TOP 40 mal 49 piesní, šesť z nich na prvom mieste. V USA má podobnú bilanciu, 51 piesní v singlovej TOP 40, štyri z nich na prvom mieste. Medzi hity patria piesne You Wear It Well, Sailing, Tonight's The Night, Do Ya Think I'm Sexy, Baby Jane, Young Turks, Every Beat Of My Heart či Rhythm Of My Heart. Jeho úspešnú spevácku a skladateľskú dráhu dokumentuje 29 vydaných štúdiových albumov, najnovší Time je z mája 2013. K diskografii patrí aj viac ako dvadsiatka live a kompilačných albumov. 
      

Rod Stewart je trikrát ženatý, treťou manželkou od roku 2007 je modelka Penny Lancaster. Je otcom ôsmich detí, dve z nich sú z mimomanželských vzťahov. V roku 2005 získal cenu Grammy, vo februári 2006 dostal hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Dvakrát ho uviedli do Rockandrollovej siene slávy, v roku 1994 ako sólového speváka a v apríli 2012 ako člena skupiny Faces. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies