Ročne znečistené ovzdušie zabije viac ľudí, ako je obetí nehôd

NETKY.SK • 19 August 2016, 11:58 • 2 min
Ročne znečistené ovzdušie zabije viac ľudí, ako je obetí nehôd

BRATISLAVA - Občania EÚ sa domnievajú, že európske ovzdušie by malo byť kvalitnejšie napriek tomu, že podľa oficiálnych údajov sa jeho kvalita za posledné desaťročia výrazne zlepšila.

slovakia

left justify in out

Až 79 percent Európanov si myslí, že EÚ by mala navrhnúť dodatočné opatrenia na riešenie kvality ovzdušia. Ďalších 72 percent obyvateľov Únie uvádza, že úrady nedostatočne podporujú kvalitu ovzdušia. Vyplýva to z prieskumu Európskej environmentálnej agentúry, o ktorom informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku. „Čisté ovzdušie je pre všetkých základná potreba, nielen luxus. Naše zdravie, naše životné prostredie, dokonca naše hospodárstvo sú od neho závislé. Znečisťovanie ovzdušia musíme v Európe riešiť spoločne, pretože nepozná hranice. Každý môže prispieť k zmene, ak zaujme ekologickejší prístup k doprave, energetike, priemyslu a poľnohospodárstvu,” komentoval výsledky prieskumu vedúci slovenského zastúpenia EK Dušan Chrenek.


Asi 90 percent obyvateľov európskych miest je vystavených znečisťujúcim látkam v koncentráciách, ktoré sú vyššie ako hladiny považované za zdraviu škodlivé. "Dokonca sa predpokladá, že výskytom jemných pevných častíc v ovzduší sa pravdepodobne skracuje očakávaná dĺžka života v EÚ o viac ako osem mesiacov," uvádza vo vyhlásení EK. Znečistenie ovzdušia spôsobuje alebo zhoršuje mozgové mŕtvice, srdcovocievne choroby, astmu, alergiu či zápaly priedušiek. Ročne podľa EK predčasne zomrie následkom znečistenia ovzdušia viac ako 400-tisíc obyvateľov EÚ, čo je asi desaťkrát viac ako obetí dopravných nehôd. Dopady znečisteného ovzdušia na zdravie sú vyčíslené na štyri miliardy eur na zdravotnú starostlivosť a 16 miliárd eur na stratené pracovné dni.


S cieľom znížiť mieru znečistenia ovzdušia podniká Európska únia kroky na mnohých úrovniach. Cieľom programu EK Čisté ovzdušie pre Európu je znížiť do roku 2030 zdravotné vplyvy súvisiace so znečistením ovzdušia o polovicu. Európa môže podľa EK zabezpečiť dobrú kvalitu ovzdušia napríklad investovaním do ekologickejších dopravných možností vrátane podpory vozidiel s nízkymi emisiami alebo verejnej dopravy. V záujme dosiahnutia čistejšej a ekologickejšej mobility sa znižujú emisie z vozidiel, stanovujú sa normy na zlepšenie kvality paliva, podporujú sa udržateľné možnosti mobility. Na zlepšenie kvality ovzdušia Európy sa presadzuje obnoviteľná energia a nižšie využívanie uhlia a jeho nahradenie čistejšími palivami. Na obmedzenie množstva amoniaku emitovaného poľnohospodárstvom sa používajú lepšie postupy chovu dobytka a tiež sa lepšie využívajú hnojivá s nízkymi emisiami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies