Ročná splátka štátu za obchvat Bratislavy klesla na 52,8 milióna eur

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 11:12 • 2 min
Ročná splátka štátu za obchvat Bratislavy klesla na 52,8 milióna eur

BRATISLAVA – Štát bude platiť ročnú splátku za výstavbu a prevádzku obchvatu Bratislavy 52,8 milióna eur. Je to o 3,9 milióna eur ročne menej než bola pôvodná vysúťažená cena. Takáto úspora vyplynula z definitívneho finančného uzatvorenia projektu, o ktorom dnes informoval minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) spolu so štátnym tajomníkom rezortu Viktorom Stromčekom (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Počas 30-ročnej doby trvania zmluvy sa toto zníženie ročnej splátky prejaví v úspore 127 miliónov eur. "Podarilo sa nám v rámci finančného uzatvorenia využiť finančnú situáciu na európskych trhoch v náš prospech, takže celý projekt sa nám podarilo zlacniť o viac ako 100 miliónov eur," vysvetlil Brecely. Pri pôvodnej ročnej splátke 56,72 milióna eur mal štát vyjsť celý projekt po 30 rokoch a po zohľadnení inflácie na 1,89 miliardy eur. Po novom to bude 1,76 miliardy eur.

 

Zmluvu na obchvat Bratislavy podpísal štát s víťazným konzorciom na čele so španielskou spoločnosťou Cintra 20. mája tohto roku. Odvtedy malo konzorcium 12 týždňov na to, aby projekt finančne uzatvorilo. Podarilo sa mu to za približne štyri týždne.

 

Do financovania projektu sa podľa ministerstva dopravy zapojili okrem komerčných bánk aj medzinárodné banky. A to predovšetkým Európska investičná banka a Európska banka pre obnovu a rozvoj. Zo slovenských finančných inštitúcií sa na projekte podieľal aj Slovenský investičný holding.

 

Po finančnom uzatvorení projektu sa môže postupne spustiť výstavba na tých úsekoch obchvatu, ktoré majú platné stavebné povolenie. "Predpokladám, že všetky prípravné práce sa rozbehnú koncom leta, respektíve začiatkom septembra a plná výstavba bude v plnom prúde začiatkom budúceho roka," avizoval Brecely.

 

Konzorcium by malo podľa štátneho tajomníka Stromčeka rezortu dopravy predstaviť na začiatku leta harmonogram výstavby podľa jednotlivých úsekov. Obchvat Bratislavy má tvoriť časť diaľnice D4 a časť rýchlostnej cesty R7, dokončený by mal byť za štyri roky a tri mesiace.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies