Rocková opera Pietro e Lucia bude mať premiéru v Košiciach

NETKY.SK • 29 Október 2010, 07:29 • 2 min
Rocková opera Pietro e Lucia bude mať premiéru v Košiciach

Rocková opera Pietro e Lucia bude mať premiéru v Košiciach

slovakia

left justify in out

Rapoš: „Prvá inšpirácia ležala na dne mojej knižnice, bolo to povinné čítanie Peter a Lucia od Romaina Rollanda, ktoré sme nenávideli, lebo sme to museli čítať. Takto po rokoch, keď som si to vo voľnej chvíli prečítal, zistil som, že je to jedna prenádherná knižka o krásnom príbehu nenaplnenej lásky, ktorú zlikviduje ľudské zlo. Uvažoval som, ako sa toho zhostiť, tým že robím film aj muziku a striedam rôzne žánre,  tak ten príbeh a téma určuje formu, pre ktorú sa rozhodnem. V tomto prípade sa ozval u mňa najviac hudobný skladateľ a skôr ako obrázky filmu mi v hlave chodili melodické témy. Potom nastalo niekoľko rokov dosť tvrdej roboty a vznikla opera. Najprv v čisto klasickej podobe a neskoršie po konzultácii s muzikantmi z celej Európy, s ktorými robíme na rôznych filmových muzikách, vznikol nápad dodať do tej partitúry trocha rockovej energie a vznikol koncept rockovej opery.“
Bratislava 28. októbra (TASR) – Režisér a skladateľ Dušan Rapoš je autorom rockovej opery Pietro e Lucia, ktorá bude mať slovenskú premiéru 9. decembra v košickej Steel Aréne. Projekt s medzinárodným obsadením je rockovým operným príbehom o nenaplnenej láske a  predčasnej smrti. Príbeh na motívy románu Romaina Rollanda napísal Dušan Rapoš, texty pripravila Eva Vejmělková, tanečné kreácie vytvoril choreograf Jaroslav Moravčík.
"Inšpiráciou pre mňa bolo povinné čítanie Peter a Lucia od Romaina Rollanda, ktoré sme nenávideli, lebo sme to museli čítať. Po rokoch, keď som si to vo voľnej chvíli prečítal, zistil som, že je to jedna prenádherná knižka o krásnom príbehu nenaplnenej lásky, ktorú zlikviduje ľudské zlo. Uvažoval som, ako sa toho zhostiť, v tomto prípade sa ozval u mňa najviac hudobný skladateľ a skôr ako obrázky filmu mi v hlave chodili melodické témy. Potom prišlo niekoľko rokov dosť tvrdej roboty a vznikla opera. Najprv v čisto klasickej podobe a neskoršie po konzultácii s muzikantmi vznikol nápad dodať do tej partitúry trocha rockovej energie, tak vznikol koncept rockovej opery," povedal pre TASR autor Dušan Rapoš.
"Keď som bol oslovený vytvoriť choreografie ako pohybové divadlo, chytila ma predovšetkým tá muzika, pretože ja som bývalý bigbiťák a tento druh hudby mám rád. Začal som sa o to zaujímať, urobil som choreografickú koncepciu, príprava inscenácie prebieha zatiaľ dobre," dodal choreograf Jaroslav Moravčík.
V rockovej opere účinkuje viac ako 150 umelcov z ôsmich krajín, celé predstavenie sa odohráva na monumentálnej 360-stupňovej scéne, využívajúcej najmodernejšie 3D technológie, 3D animácie a grafiky. Operu uvedenú v slovenskej premiére v taliančine so slovenskými titulkami. Český národný symfonický orchester Praha a Český filharmonický zbor Brno so zbormajstrom Petrom Fialom povedie taliansky dirigent Marcello Rota. Pod jeho vedením sa v hlavnej úlohe predstavia talianska sopranistka Doriana Milazzo, ďalej operné hviezdy z Milána, Ríma, Florencie, Monte Carla, Barcelony, Prahy a Bratislavy, ako aj špičkoví baletní sólisti z Moskvy. Medzi muzikantmi sú gitarista James Nisbet, nemecký basový gitarista Lars Lehmann, multiinštrumentalista Ossy Pfeiffer. V kapele hrá aj Juraj Tatár a akordeónový virtuóz Michal Červienka.
"Je pre mňa cťou, že sa môžem zúčastniť na naštudovaní tejto opery. Od začiatku som pociťoval zvedavosť, ako bude znieť rocková opera, v ktorej vystupujú operní speváci," povedal na dnešnom stretnutí s médiami dirigent Marcello Rota, ktorý je dvorným dirigentom známeho talianskeho speváka Andreu Bocelliho.
"Som lyrická operná speváčka, a preto táto úloha bude o to zaujímavejšia. Lucia je jemná osoba, som veľmi šťastná, že ju môžem spievať," uviedla Doriana Milazzo.
"Prvá vec, nad ktorou som rozmýšľal, bolo skombinovanie rockovej opery s klasickou tvorbou, je to náročné, celý koncept kapely je veľmi inovatívny a pritiahne veľa ľudí, všetci sa tešíme," dodal James Nisbet, ktorý aktívne hráva po boku popových hviezd Lily Allen či Kylie Minogue.
Režisér, scenárista, skladateľ a producent Dušan Rapoš (*20. 6. 1953, Moravany) absolvoval Vysokú školu múzických umení, odbor filmový a televízny dokument. Nakrútil filmy Falošný princ (1984), Fontána pre Zuzanu I. (1986), II. (1993) a III. (1999), Rabaka (1989), Utekajme, už ide! (1986), Studňa mladosti (1987), Dido (1988), F.T. (1990), Karel Kryl - kdo jsem...? (1994) či Suzanne (1996). Je režisérom televízneho dokumentu Slovenský bigbít (2007), ktorý vyšiel aj v knižnej podobe (2008), jeho zatiaľ posledným filmom je Cinka Panna (2008).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies