Rocker Oldřich Říha z Katapultu má dnes sedemdesiat rokov

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Rocker Oldřich Říha z Katapultu má dnes sedemdesiat rokov

PRAHA - Rockový gitarista, spevák a skladateľ Oldřich Říha má dnes sedemdesiat rokov.

slovakia

left justify in out

Oldřich Říha sa narodil 18. mája 1948 v Prahe. Prežil detstvo Na Cihlárke, kde žil u starej mamy. Jeho veľkou záľubou bola dobrodružná literatúra. Neskôr jeho otca prevelili z Prahy do Plzne. Tu sa na základnej škole sa venoval športu. Zaujal ho však aj rock and roll a ten napokon dostal prednosť pred všetkým ostatným.

 

"Plzeň je matka Katapultu. Tu som začal chodiť do školy, tu som prežil všetko po prvý raz," zdôveril sa Říha v rozhovore pre idnes.cz.

 

Mal pätnásť, keď začínal s hudbou v skupine Meteor, potom hral v skupinách Shadows a Memphis. V 60. rokoch vystriedal kapely Black Stars, Sinners, Flemings a Lylis. V skupinách Blues Session a Cathedral ho zastihol začiatok 70. rokov. Od roku 1972 hral v skupine Františka Ringo Čecha. V roku 1975 to už bola skupina Mahagon, kde hral s basgitaristom Jiřím "Dědkom" Šindelářom, s ktorým sa stretli už v kapele v Black Stars. Ešte v roku 1975 si skupina zmenila názov na Katapult, pri ktorom ostala dodnes.

 

Väčšinu skladieb skomponoval Oldřich Říha, prevažnú časť textov napísal Ladislav Vostárek. Texty pre skupinu písali aj Pavel Vrba, Pavel Půta, Michal Vukovič a Milan Flanderka. V roku 1976 vyšiel prvý singel so skladbami Půlnoční závodní dráha a Lesní manekýn.

 

V roku 1978 vychádza prvá LP platňa Katapult, ktorá obsahovala aj hit Hlupák váhá. Popularita skupiny bola v tom čase veľká a dvakrát po sebe, za roky 1979 a 1980 získala Zlatého slávika v kategórii skupiny.

 

V roku 1980 vydali druhú LP platňu Katapult 2006 s legendárnou titulnou piesňou Až. Jej nápev "Až se bude psát rok dvatisíce šest" doslova zľudovel.

 

V roku 1990 založil Oldřich Říha vlastné vydavateľstvo Pop and Rock. V roku 2000, k 25. výročiu kapely vyšiel album Zlatá deska – 25 let Live. K 30. výročiu vydali v roku 2005 štúdiový album Všechno nebo nic nazvaný podľa hitu skupiny Small Faces z roku 1966. Vychádza aj ich prvé DVD Long Live Katapult. V máji 2006 vyšla ich kompilácia hitov Grand Greatest Hits. V októbri 2008 vyšiel 6CD Box Good Bye!, kolekcia šiestich vydaných albumov skupiny, v máji 2009 CD Box s názvom Memorial, ktorý mapuje posledných 15 rokov skupiny.

 

Kapelu zasiahli úmrtia jej členov, 9. októbra 2007 zomrel hráč na bicie Anatoli (Tolja) Kohout a 5. januára 2009 aj Říhov súputnik basgitarista Jiří "Dědek" Šindelář. Krátko potom, 27. februára toho istého roku odišiel aj hráč na bicie Karel „Káša“ Jahn.

 

Říha pokračoval v hraní ďalej, jeho novými partnermi sa stali basový gitarista Andy Budka a hráč na bicích Ondřej Timpl. V apríli 2010 vydali nový album Radosti života. V apríli 2013 vyšla dvojkompilácia Best Of / 50 let hraju rock 1963 až 2013. Samotný kompilát ponúka dva disky, prvý štúdiové nahrávky, druhý zase živé zo všetkých období skupiny. Výber samotný obsahuje navyše dve nové štúdiové nahrávky, ktoré doposiaľ nikde neboli vydané – Made In Rock'n'Roll a Oči. V októbri 2016 vydala skupina nový album s názvom Kladivo na život, ktorý ponúkol deväť nových piesní.

 

"Človek je v živote buď kladivo, alebo kovadlina, do ktorej život búši. My v titulnej piesni jasne hovoríme, že sme kladivo a nikto nás tak ľahko nedobehne," vysvetľuje Oldřich Říha, kapelník Katapultu, ktorý ako sám hovorí - sa na hudobnej dráhe dokázal vymaniť z každého osudového problému.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona