Roboty športovali aj zachraňovali

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 13:56 • 2 min
Roboty športovali aj zachraňovali

PUSTÉ ÚĽANY - Robot hrajúci futbal, robot záchranár i tancujúci robot súťažili v Pustých Úľanoch na už 19. ročníku celoslovenskej súťaže RoboCup Junior 2014.

slovakia

left justify in out

Do miesta konania - základnej školy v obci v okrese Galanta - sa zišlo 60 družstiev žiakov základných a stredných škôl zo Slovenska, Chorvátska a Slovinska, aby si zmerali zručnosti v stavbe a programovaní robotov. Záujem spolu 182 účastníkov prekonal tohtoročné očakávania organizátorov, víťazi jednotlivých kategórií budú reprezentovať Slovensko na celosvetovej súťaži v Brazílii.
      

RoboCup Junior tradične organizuje Slovenská spoločnosť elektronikov, podporilo ju Ministerstvo školstva SR, minister Dušan Čaplovič podujatie 10. apríla aj otvoril. Cieľom súťaže je rozvoj tvorivosti, vedomostí a zručností mládeže v oblasti konštrukcie a programovania automatizovaných a kybernetických systémov riadenia technologických procesov.
      

Najväčší záujem je podľa riaditeľa súťaže a zároveň riaditeľa školy v Pustých Úľanoch Ondreja Boreka o súťaž robotov-futbalistov. V dueloch sa stretávajú tímy, hrajú dvakrát po 10 minút. "Myšlienka vzniku svetovej súťaže RoboCup bola totiž taká, že do roku 2050 dokážu konštruktéri postaviť robotov-humanoidov, ktorí sa postavia proti víťazovi majstrovstiev sveta," povedal Borek. Postupne sa súťaž rozšírila aj o ďalšie kategórie. "Záchranár musí reagovať na prekážky a správať sa podľa stanovených pravidiel," uviedol Borek. Tancujúce roboty museli mať pre súťaž pripravenú choreografiu. Podľa Boreka žiaci každý rok prichádzajú s kvalitnejšími a premyslenejšími robotmi a dokážu prekvapiť originálnymi postupmi.
      

Škola v Pustých Úľanoch počas súťaže žila veľmi čulým životom, súťažné tímy i ich pedagógovia si pochvaľovali dobrú atmosféru a organizáciu. V tomto roku prišli tímy z Topoľčian, Banskej Štiavnice, Pezinka, Nových Zámkov, Banskej Bystrice, Košíc, Bratislavy, Liptovského Hrádku, Trnavy, Starej Turej, Košíc, Sabinova, Prešova, Trenčína, Vígľaša a aj domáci mali zastúpenie. Družstvo Samuela Synaka z Pustých Úľan sa zúčastnilo vo futbalových dueloch. "Robota sme stavali asi tri dni a jeho naprogramovanie počas súťaže vylepšujeme. Dokáže dávať góly zo všetkých pozícií, náš druhý stroj má obmedzenejšie možnosti. Postavili sme ich z lega," povedal Samuel pre TASR.
      

Dnes na záver súťaže vyhlásili organizátori výsledky. Do Joao Pessoa v Brazílii v júli pocestujú víťazi kategórií - vo futbale tím s názvom Úľany zo ZŠ Pusté Úľany (mladší žiaci)a tím XLC z Topoľčian (starší žiaci), v tancovaní tím ZŠ Sabinov a Považská Bystrica. Z kategórie záchranár postúpili na celosvetové finále tri tímy - ZŠ a Gymnázium v Liptovskom Hrádku a tím Talentum z ZŠ cirkevnej z Košíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies