Robotizovaná ekonomika bude potrebovať kvalitné školstvo

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 19:17 • 2 min
Robotizovaná ekonomika bude potrebovať kvalitné školstvo

BRATISLAVA - Robotizácia ekonomiky si bude vyžadovať hlboké zmeny vo vzdelávaní študentov aj dospelých. Zhodli sa na tom panelisti odbornej diskusie, ktorá sa uskutočnila pod záštitou slovenského europoslanca Ivana Štefanca (KDH, EĽS). Medzi jej účastníkmi boli ekonomický analytik Kamil Boroš, publicista Juraj Mesík, konštruktér robotov Juraj Dubovec, učiteľ na strednej priemyselnej škole Miloš Lukačovič a europoslanec Miroslav Mikolášik.

slovakia

left justify in out

"Roboty prenikajú do všetkých sfér nášho života. Najvýraznejšie je to vidno v priemysle, kde postupne nahrádzajú nízko kvalifikovaných pracovníkov. S ich zdokonaľovaním vyvstávajú aj rôzne otázky bioetického charakteru, ktoré musíme reflektovať," uviedol moderátor diskusie, europoslanec Ivan Štefanec.

"Umelá inteligencia môže zásadne ovplyvniť náš pohľad na to, čo je život. Ľudia, ktorí budú využívať robotických asistentov a rôzne programy si k nim budú vytvárať citové väzby a budú ich považovať za členov svojej rodiny," myslí si publicista Juraj Mesík. "Vyspelé ekonomiky, ktoré začali s robotizáciou už oveľa skôr, ako napríklad Južná Kórea či Nemecko, nezaznamenali výrazný nárast nezamestnanosti. Je to dané najmä tým, že majú prepracovaný systém celoživotného vzdelávania a rekvalifikačných kurzov," upozorňuje analytik Kamil Boroš.

 

"Európska únia na jednej strane potrebuje dohnať technologický náskok iných častí sveta a udržať svoju konkurencieschopnosť a na druhej stane musí dbať na to, aby v spoločnosti nevznikali celé skupiny ľudí, ktorý v modernej ekonomike nebudú mať prácu. Z európskej úrovne nastavujeme legislatívne rámce, ktoré umožňujú rozvoj robotiky a automatizácie nielen vo veľkých spoločnostiach, ale aj v malých a stredných firmách,. Vzdelávanie je však v rukách vlád členských štátov a musím s ľútosťou konštatovať, že v tomto smere robí Slovenská republika len málo opatrení na to, aby sme sa dokázali novej realite prispôsobiť," uzavrel europoslanec Ivan Štefanec.

 

Na podujatí sa zúčastnili aj študenti Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej Hálova z Bratislavy, ktorí predviedli ukážky robotov skonštruovaných na pôde ich školy.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies