Roboti toho vedia stále viac, nahradia ľudí na pracovných miestach

NETKY.SK • 21 September 2015, 16:00 • 2 min
Roboti toho vedia stále viac, nahradia ľudí na pracovných miestach

BRISTOL - V Bristole otvorili laboratórium na testovanie a vývoj robotov, ktorí môžu pomôcť starším ľuďom žiť vo svojich domovoch po dlhšiu dobu bez pomoci živej opatrovateľky.

slovakia

left justify in out

Tím vedcov a technikov pracuje na programe, vďaka ktorému by bol robot schopný vykonávať bežné domáce práce ako obracať sa v kuchyni, pripraviť raňajky, upratať spálňu či obývačku alebo priniesť veci, ktoré mu nakážete.  Mnoho z týchto vecí už roboti dokážu, pracuje sa skôr a detailoch.

Cieľom je zdokonalenie zvukových  senzorov, orientácie v reálnom prostredí a schopnosti rozumieť starým ľuďom ich požiadavky a potreby ako napríklad podanie liekov.


Roboti sa tlačia aj do pracovnej sféry a časom zrejme nahradia ľudí v mnohých povolaniach. Vedia už napríklad urobiť kávu, upratovať, skladať – ukladať veci, komunikovať a iné. Asi 35% z dnešných povolaní sú vysoko rizikové, a práve v tejto oblasti má podľa nového výskumu nastať automatizácia robotmi v nasledujúcich dvoch desaťročiach.

Najohrozenejší náhradou za robota sú ľudia s nízkou kvalifikáciou, a na málo platených miestach pretože tieto práce ovládnu roboti najskôr.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies