Robot zo Slovenska doručil súdok piva na súťaži Robotour 2016 najlepšie

NETKY.SK • 18 September 2016, 19:18 • 2 min
Robot zo Slovenska doručil súdok piva na súťaži Robotour 2016 najlepšie

DEGGENDORF – Robot zo Slovenska dominoval na 11. ročníku autonómnych outdorových robotov Robotour 2016, ktorý sa uskutočnil tento víkend v nemeckom Deggendorfe. Na tamojšej univerzite sa stretlo celkom 14 robotických tímov z Nemecka, Švajčiarska, Poľska, Česka a Slovenska. Zvíťazil slovenský tím Istrobotics v zložení Pavol Boško, Peter Boško, Radoslav Kováč a Tomáš Kováč.

slovakia

left justify in out

Tímy súťažili v doručovaní päťlitrového súdku piva v stanovenom časovom limite. Rozhodovala vzdialenosť od cieľa, do ktorej sa robotom podarilo náklad doviezť bez toho, aby vybočili z chodníčka v univerzitnom parku. Nesmeli vyjsť na trávnik ani naraziť do prekážky, okoloidúcich alebo iných súťažiacich.

 

„Pri navigácii roboty využívajú kamery, 3D videnie, laserové i ultrazvukové senzory, mapy zo slobodného mapového serveru Open Street Map, kompasy, GPS senzory, gyroskopy i akcelerometre,“ priblížil Pavel Petrovič z portálu Robotika.sk, ktorý o úspechu informoval.

 

Darilo sa aj ďalšiemu slovenskému tímu z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý skončil na 4. mieste. Budúci ročník súťaže by sa mal konať na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona