Robíte toto zo volantom aj vy? Radšej prestaňte, inak môžete draho zaplatiť

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 14:12 • 2 min
Robíte toto zo volantom aj vy? Radšej prestaňte, inak môžete draho zaplatiť

BRATISLAVA – Mnoho ľudí, si cestu autom krátia rôznymi činnosťami, ktoré sa na prvý pohľad javia nevinne. Zvykneme písať sms, jesť, fajčiť, poprípade „upratovať“ vyhadzovaním vecí z okna. Tieto sprievodné aktivity vás ale môžu vyjsť poriadne draho.

slovakia

left justify in out

Je známe, že fajčenie škodí zdraviu a ľudí približuje k hrobu, niekedy to dokáže aj rýchlejšie. Šmátranie po krabičke, vyberanie cigarety, zapaľovanie a jej konzumácia za volantom, už neohrozuje len pľúca fajčiara, ale aj ostatných účastníkov premávky.

 

Skúste si zmerať, ako dlho vám trvá, kým prekonáte vyššie spomenutý postup. Pri každom kroku, totiž musíte odvrátiť zrak od premávky. Čas vynásobte vzdialenosťou, ktorú za sekundu prejde vozidlo, a dostanete desivé čísla. Pri rýchlosti 50 km/h prejdete za sekundu takmer 14 metrov a pri rýchlosti len o 10 km/h vyššej viac než 16,5 metra. Takáto nepozornosť môže napáchať vážne škody na majetku alebo vziať život. V niektorých krajinách je už dokonca fajčenie za volantom zakázané, na Slovensku sa zatiaľ musíme spoliehať na zodpovednosť iných.

 

Vodiči často zvyknú z auta vyhadzovať rôzne predmety, väčšinou odpadky a netrápi ich či podpália pole ale vám niečo skončí na čelnom skle. Pred touto aroganciou by mal slušných šoférov chrániť zákon. V ustanoveniach o povinnostiach vodiča zákon hovorí, že vodič nesmie „používať hanlivé gestá voči ostatným účastníkom cestnej premávky, vyhadzovať z vozidla predmety a obťažovať ostatných účastníkov cestnej premávky ani iné osoby najmä nadmerným hlukom, prachom, znečisťovaním ovzdušia, rozstrekovaním kaluží, blata alebo zbytočným ponechaním motora stojaceho vozidla v chode“Podľa platného sadzobníka za hanlivé gestá hrozí u na Slovensku pokuta 50 eur a za vyhadzovanie predmetov z vozidla a ostatné vymenované priestupky 20 až 40 eur. Preto radšej zvážte, či predsa len nepoužijete odpadkový kôš po príchode do cieľa.

 

Pozor v Rakúsku, tam za vyhadzovanie vecí z auta zaplatíte pokutu až 72 eur. Pokuty v Rakúsku však nie sú jednotné a môžu sa líšiť. Napríklad, vo Viedni môžete sa ohorok či šupku od banánu zaplatiť tisíc eur.  Rakušania sledujú neporiadnikov aj pomocou množstva kamier, o ktorých často ani netušíte a pokuta vám príde domov do schránky. 

 

Pred škodami, ktoré napáchate z nepozornosti, vás neochráni ani poistenie. Poisťovne totiž veľmi dôkladne dokumentujú príčiny vzniku havárií, a nepozornosť nepreplácajú. Označia to ako hrubú nedbalosť a všetko platíte sami. Poisťovne majú právo znížiť alebo zamietnuť poistné plnenie, a to aj z havarijnej poistky, ak vodič vedome poruší zákon o premávke. K tomu patrí všetko, čím sa rozptyľujete počas jazdy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies