Robíme to osemdesiat ráz za deň a ani o tom nevieme

NETKY.SK • 13 Október 2020, 06:45 • 2 min
Robíme to osemdesiat ráz za deň a ani o tom nevieme

Jednou zo zvláštností života je aj schopnosť vykonávať istú činnosť automaticky.

slovakia

left justify in out

Prebieha to prirodzene, takmer ako výdych a nádych alebo ako krátke žmurknutie oka. Keď sa však pravda dotkne srdca, človek je nielen prekvapený, ale občas aj zhrozený a rozhodnutý nenechať to tak.

 

Odvtedy sa to zmenilo

Uchovala si pamäť ešte prvý mobilný telefón? Ja si na ten svoj spomínam celkom presne. Bol vyklápací, a keď mi niekto zavolal a ozvalo sa mnou nastavené zvonenie, vznikal z toho brnivý zvuk, až sa rozvibrovali aj zuby. Ukrývala som ho ako poklad, ale poslúžil mi akurát tak na dva úkony - mohla som telefonovať a písať esemesku. Technológia prepukla do revolučnej zmeny, a teraz je mobilný telefón všestranná pomôcka, bez ktorej sa nedá zaobísť.

 

img

 

Nemá prehľad
Štatistika ukazuje, že používateľ sa do telefónu pozrie približne osemdesiat ráz v priebehu dňa. Kto nie je online, nemá prehľad, navyše toľko potrebný marketing sa predsa dá najlepšie organizovať na pôde sociálnej siete. Komunikuje sa a, áno, aj sa sleduje. Môže sa presne vidieť, kto a kedy sa odhlásil, čo si pridal do profilu a čo dobré bolo navarené na obed. Výhoda je nejedna, to sa poprieť nedá. Má to však aj temnejšiu stránku.

 

Tvárou v tvár
Čím viac je človek ponorený do virtuálnej reality, tým menej vie o tej skutočnej.

 

"Som rada, že sa nám konečne to stretnutie vydarilo," hovorí žena, zatiaľ čo je usadená pri stole a čaká, kým čašník prinesie obed.


Jej odpoveď je však bez odozvy. Až po tichu, ktoré sa dá pokojne nazvať trápnym, sa ozve jej priateľka:

 

"Prepáč, vravela si niečo? Práve som si pozerala video, zdieľal ho niekto na facebooku. Pozri na tú mačku, aká je chutná."

 

Veru tak, sociálna sieť síce skrátila geografickú vzdialenosť, ale prehĺbila medziľudskú blízkosť. Boh chce, aby jeho stvorenie malo plnohodnotné vzťahy. Je rád, keď vidí, že sa jeden na druhého usmieva a má radosť, ak pozoruje vzájomnú spolupatričnosť.
 

img

 

Povzbudenie
Keď sa trávi čas online, väčšinou sa vedie bezduchá komunikácia. Priveľa smajlíkov a primálo slov. Odpovedá sa stroho, až človek zabúda byť dobrý poslucháč. Čo keby sa dal záväzok, že sa každý deň pošle aspoň jedna správa, ktorej obsahom bude povzbudenie či potešenie? Biblia k tomu vyzýva a Boh veľmi požehnáva vzájomné nesenie bremena.
 

Hnev
Väčšina sa rozčuľuje nad verejnými komentármi, ale i tak ich zvykne čítať. Vedie to potom buď k rozčúleniu, alebo k vytvoreniu nezmyselnej diskusie, v ktorej sa len uráža. Možno by bolo rozumnejšie, ak by sa predniesla modlitba a radšej sa Bohu povedalo o všetkom, čo vzbudzuje hnev. Komentovanie nikoho nezmení, ale modlitba áno.

 

img


Ak sa má na mobilnom telefóne stráviť 11 rokov života, nech to je využité na dobrý účel. Alebo nie, nech to nie je dobré, ale večné. Čokoľvek totiž súvisí s láskou, hodnotou ponúknutou od Boha a vykonaním potešujúceho skutku pre druhého, má trvanie až na večnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona