Robia bratislavskí prednostovia v nemocnici bez platu?

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 07:46 • 2 min
Robia bratislavskí prednostovia v nemocnici bez platu?

BRATISLAVA - Prednostovia kliník či doktorandi v Univerzitnej nemocnici v Bratislave nedostávajú niekoľko mesiacov plat. Upozornil na to denník Pravda.

slovakia

left justify in out

Ide o lekárov, ktorí sú zároveň zamestnancami lekárskej fakulty. Nemocnica totiž od nového akademického roku nepodpísala zmluvu s fakultou. Podľa Pravdy tam tak prednostovia vlastne fungujú nelegálne, rovnako aj medici, ktorí chodia do nemocnice na prax. Podobná situácia je údajne aj v Martine.

 

Na to, že Univerzitná nemocnica v Bratislave nemá podpísanú zmluvu s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského, upozornil denník Pravda lekár z nemocnice. „Fakultní zamestnanci kliník sú na nich vlastne protizákonne, rovnako ako výučba medikov,“ uviedol. Meno zverejniť nechcel. To, že zmluva nie je podpísaná, podľa neho znamená, že lekári za svoju prácu na klinikách nedostávajú už pol roka plat. „Sú takto rukojemníkmi nemocnice. Tento aktuálny stav je neudržateľný,“ povedal. Vedenie univerzitnej nemocnice sa k tomu, ako platí ľudí z lekárskej fakulty, ktorí tam pracujú, odmietlo vyjadriť. Tvrdí, že k dohode dôjde v dohľadnom čase. „Univerzitná nemocnica je pred podpisom zmluvy s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského, ktorá je odsúhlasená oboma stranami,“ informovala Pravdu hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská. Ako je to v prípade Jesseniovej lekárskej fakulty UK, reagovala Univerzitná nemocnica v Martine len stroho. „Sme pred podpisom zmluvy o praktickej výučbe,“ podotkla jej hovorkyňa Katarína Kapustová. K situácii sa pre Pravdu nechcela vyjadriť ani lekárska fakulta. 

 

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay upozorňuje, že bez zmlúv by nemala prebiehať ani výučba medikov. „Prekvapuje ma, že nič nie je podpísané. Nasleduje otázka, na akom základe prebieha výučba? Dodnes nie je žiadna informácia o tom, akým spôsobom to bude riešené,“ upozorňuje Szalay. 

 

Univerzitné nemocnice v Bratislave a v Martine vypovedali dvom lekárskym fakultám zmluvy o výučbe študentov ešte na začiatku minulého roku. Nové zmluvy mali byť podpísané ešte pred začiatkom akademického roku v septembri 2013. Doteraz sa tak nestalo. Jedným z dôvodov, prečo nedošlo k dohode, boli zmeny, ktoré sa mali dotknúť postavenia prednostov. 


Nemocnice totiž navrhovali, aby prednostovia neviedli kliniky, ako je to dnes. Namiesto nich by šéfovali primári, ktorí sú zamestnancami nemocnice. S týmto nesúhlasili dekani lekárskych fakúlt. Ako sa ich spor skončil a čo bude vo výsledných zmluvách, to nemocnice nepovedali.

 

Zmluvu s univerzitnou nemocnicou podpísala ako jediná Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach, pretože hrozilo zastavenie praxe medikov. Jaroslava Oravcová, manažérka fakulty pre PR, hovorí, že kontrakt je pre školu nevýhodný. Okrem toho, že ubral z kompetencií prednostom, nemocnica si v ňom vyhradila právo zrušiť prax medikom mimo semestra. „Umožňuje na základe jednostranného rozhodnutia redukovať výučbové kapacity fakulty potrebné na praktickú výučbu študentov medicíny,“ upozornila Oravcová. 

 

Neprospech či nevýhodnosť zmluvy sa podľa Oravcovej prejavila nielen stratou kompetencií prednostov, ale aj stratou niektorých klinických pracovísk, problémami s dohodnutím pracovných úväzkov pre učiteľov a doktorandov či odchodom skúsených učiteľov z fakulty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona