Róberta N. súdia za pokus o vraždu pri Jahodnej, polícii uteká dva roky

NETKY.SK • 16 September 2015, 16:35 • 2 min
Róberta N. súdia za pokus o vraždu pri Jahodnej, polícii uteká dva roky

BANSKÁ BYSTRICA - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa začal dnes proces s údajným členom Okoličányho gangu Róbertom N., v ktorom čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

slovakia

left justify in out

ŠTS koná voči nemu ako ujdenému. Ide o prípad nedokonanej vraždy z augusta roku 2013, ku ktorému došlo pri Jahodnej blízko Košíc. Odvtedy je Róbert N. na úteku, je na neho vydaný európsky i medzinárodný zatýkací rozkaz. Ako dnes pre médiá potvrdil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, "polícia v súčasnosti aktívne vykonáva úkony smerujúce k tomu, aby bol zistený a zaistený pre potreby trestného konania".

 

Ako prvý pred senátom ŠTS vypovedal poškodený Marián K., ktorý mal byť obeťou streľby pri Jahodnej. Na súd ho priviedla eskorta s kuklou na hlave, je totiž pod policajnou ochranou. Podrobne opísal svoju cestu do práce a aj to, ako ho z cesty vytláčal "bavorák". Nevedel, čo sa deje, zvuk streľby zo samopalu s tlmičom vnímal skôr ako prskavky, "niečo také ako ohňostroj". Podarilo sa mu ujsť. Až neskôr si všimol, že je zakrvavený. Ústa mal od krvi, jedna z troch striel ho zasiahla i do ľavej časti hrudníka, no myslel si, že sa zranil, keď v šoku utekal lesom. Na spáleninu ho upozornil až lekár pri ošetrení. Prečo na neho strieľali, nevie, "nechá to na vyšetrovanie". Nikto sa mu vraj nevyhrážal.

 

Ako svedok tiež uviedol, že Róberta N., ktorý ho mal podľa obžaloby zavraždiť na objednávku a v osudný deň do neho vystreliť dávku zo samopalu, nepozná. No poznamenal, že raz ho už prepadli. Dva roky pred streľbou pri Jahodnej na neho mala zaútočiť trojica mužov oblečených v čiernych kombinézach s nášivkami "POLÍCIA". Kričali vraj na neho, že je to policajný prepad a chceli ho naložiť do dodávky. Aj vtedy sa mu podarilo utiecť. Nikomu to nepovedal.

 

Na dnešnom pojednávaní však vyplávalo na povrch, že tento svedok, ktorý vážil autá vezúce železný šrot do známej košickej oceliarskej spoločnosti, si spolu s kamarátom z dediny rozbehol "čierny" biznis. Očakával, že ich spoločné "obchodné vzťahy" týkajúce sa podvodov s autami a šrotom za pár rokov vynesú okolo 800.000 eur. V čase pred streľbou od svojho kamaráta, ktorý pozná Róberta N. a pomohol mu po návrate z väzenia, žiadal 400.000 eur, údajne na zriadenie zoologickej záhrady. Políciu vyšetrovanie priviedlo práve ku kamarátovi z dediny, ktorý má byť údajným objednávateľom vraždy Mariána K.

 

Obžalovaného Róberta N. dnes pred senátom usvedčoval vodič auta, z ktorého mal Róbert N. strieľať. Ako uviedol svedok Gabriel H., dva pokusy o likvidáciu Mariána K., ktorého "mali dať dolu", nevyšli. Pri prvom zapadli autom a pri druhom pokuse sám Gabriel H. naschvál posunul hodiny, aby obeť streľby zmeškali.

 

"Róbert N. strieľal z okna auta, sedel vzadu. Vypálil niekoľko dávok a potom začal nadávať, pretože sa mu zasekla zbraň. Nadával, aká je to doj...ná robota. On mal na hlave kuklu. Ja som mal masku, takú detskú s tvárou človeka ako na Halloween," vypovedal svedok k tretiemu pokusu. O chvíľu na to havarovali.

Podľa Gabriela H. mu Róbert N. zakryl oči. Keď sa zranený v aute prebral, jeho kumpán tam už nebol, ušiel. Auto bolo poliate benzínom. Predpokladá, že mal zomrieť aj on, ale v aute neboli zapaľovače.

 

"Bratovi som ešte predtým povedal, že ak sa mi niečo stane, má ma na svedomí Róbert N.," dodal svedok.

Proces na ŠTS pokračuje. V prípade dokázania viny obžalovanému Róbertovi N. hrozí 25 rokov až doživotie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies