Róbert Okoličány vraj nemá peniaze na cestu na súd, chce pojednávanie v Košiciach

NETKY.SK • 12 Október 2015, 12:46 • 2 min
Róbert Okoličány vraj nemá peniaze na cestu na súd, chce pojednávanie v Košiciach

PEZINOK – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku dnes pokračovalo pojednávanie v prípade Róberta Okoličányho, považovaného za bossa východoslovenského podsvetia. V prípade pôvodne figurovalo ďalších 15 obžalovaných, avšak súd na pojednávaní vo štvrtok (8.10.) vylúčil konanie troch obžalovaných na samostatné konanie a dnes tak urobil aj v prípade Róberta O.

slovakia

left justify in out

Obžalovaný Róbert Okoličány totiž vzal späť svoju žiadosť o konanie v jeho neprítomnosti. „Ruším svoje predošlé vyhlásenie a zároveň žiadam, aby som mohol predniesť svoje argumenty. Z dôvodu dostupnosti žiadam, aby sa pojednávalo v Košiciach, nakoľko nemám finančné prostriedky,“ napísal okrem iného súdu.

 

Súd však požiadal políciu o predvedenie obžalovaného Róberta Okoličányho na dnešné pojednávanie, ktoré však nebolo úspešné. Senát tak vylúčil konanie Róberta Okoličányho na samostatné konanie.

 

Obžalovaný Róbert Okoličány sa momentálne nachádza na slobode. Koncom septembra ho prepustil Krajský súd v Košiciach z väzby, kde bol v inom prípade zločinu obmedzovania osobnej slobody a z prečinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

 

Súd sa dnes zaoberal jedným z 19 bodov obžaloby, ktorým je vražda Jozefa Eštóka z 23. apríla 2005 v Košiciach. Strely vtedy zasiahli aj nezainteresovaného muža, ktorý po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol. Jeho priateľka mala prestrelené obe nohy. Prokurátor obžaloval v tomto skutku z trestného činu vraždy Jozefa L. a Róberta N.

 

Pred ŠTS sa dnes postavil znalec z odvetvia kriminalistickej balistiky z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR. Odpovedal na otázky obhajoby a obžalovaného Jozefa L.

 

Policajný expert zopakoval svoje predchádzajúce tvrdenia. Na mieste činu boli podľa neho nábojnice z dvoch zbraní, pochádzali aj z útočnej pušky AK – 47. „Vzhľadom na nález nábojníc, vzhľadom na to, že sa nenachádzali na jednom mieste, a vzhľadom na ich rozptylový obrazec som usúdil, že stanovište strelca nebolo na jednom mieste, ale sa pohyboval,“ uviedol okrem iného. Strelec podľa neho prešiel v smere streľby približne tri až päť metrov.

 

Na ŠTS pokračuje proces už niekoľko rokov. Bývalý Špeciálny súd (ŠS) časť zo skupiny odsúdil na začiatku februára 2009. Róberta O. vtedy senát ŠS odsúdil na doživotný trest odňatia slobody a na rovnaký trest aj ďalšieho hlavného obžalovaného Jaroslava P. Najvyšší súd (NS) SR však koncom februára 2010 na neverejnom zasadnutí zrušil tento verdikt ŠS a nariadil súdu v Pezinku, aby spojil dovtedy štyri samostatné konania voči tejto zločineckej skupine do spoločnej trestnej veci.

 

Obžaloba na celú zločineckú skupinu bola podaná 27. apríla 2007. Obžalovaní sa podľa prokurátora mali dopustiť týchto trestných činov: zločinecká skupina, vražda, pokus o vraždu, nedovolené ozbrojovanie, výtržníctvo, vydieranie, poškodzovanie cudzej veci, obmedzovanie osobnej slobody, ublíženie na zdraví a krádež. Dovedna ide o 19 skutkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies