Robert Kirchhoff premietol ukážky z nového filmu o rómskej genocíde

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 11:53 • 2 min
Robert Kirchhoff premietol ukážky z nového filmu o rómskej genocíde

BRATISLAVA - Rómskemu holokaustu sa už niekoľko rokov venuje dokumentarista Robert Kirchhoff. O rasovej genocíde rómskeho obyvateľstva pripravuje celovečerný film Cesta lesom.

slovakia

left justify in out

Ukážky z dokumentu premietol na Stredoeurópskom fóre o fašizme, iniciatívu hostilo 14. marca bratislavské KC Dunaj. Film Cesta lesom by mal prísť do slovenských kín na jeseň a podľa Kirchhoffových slov by nemal byť akýmsi "etnografickým safari", ale snímkou o stále aktuálnom konflikte "nás" a "ich", o Európe, ktorá Rómom neverí.

 

"Európa sa zjednotila, ale paradoxne sa vnútorne rozdelila. V poslednom období sledujeme takmer neuveriteľné prejavy xenofóbie, rasizmu a neznášanlivosti v Európe, ktorá proklamuje, že stojí na princípoch humanizmu a tolerancie," tvrdí režisér.

 

Cesta lesom vznikala priebežne od roku 2003, keď sa začala formovať koncepcia filmu. V roku 2012 Kirchhoff projekt znovu oživil a k jeho produkčnej spoločnosti atelier.doc pristúpila spoločnosť Hitchhiker Cinema. V roku 2013 do projektu koprodukčne vstúpila RTVS, nasledovaná o rok neskôr Českou televíziou.

 

V súčasnosti je film v poslednej fáze postprodukcie a okrem prezentácie na Stredoeurópskom fóre o fašizme ho prezentovali aj na 5. ročníku East Doc Platform v Prahe. Tá je najväčším podujatím určeným profesionálnym dokumentaristom zo strednej a východnej Európy, na ktorom sa môžu stretnúť s potenciálnymi distribútormi, zástupcami svetových televízií, fondov či medzinárodných festivalov. Najbližšie sa projekt predstaví 23. marca v rámci Industry Days, sprievodného podujatia Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest v Bratislave.

 

CESTA LESOM teaser from atelier.doc on Vimeo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies