Robert Kaliňák obhajuje Jozefa Brhela v kauze Mýtnik

NETKY.SK • 25 Marec 2022, 16:42 • 2 min
Robert Kaliňák obhajuje Jozefa Brhela v kauze Mýtnik

BRATISLAVA - Obhajcovia tvrdia, že podnikateľovu nevinu potvrdzujú aj znalecké posudky. Spochybňujú tiež dodržiavanie jeho práva na obhajobu. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v reakcii pre TASR uviedol, že predseda senátu Ján Hrubala sa zaoberá všetkými procesnými otázkami, vrátane dodržania práva na obhajobu.

slovakia

left justify in out

V právnom tíme Jozefa Brhela je po novom aj exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

 

„V tomto prípade sa štátna mašinéria ani len nesnaží predstierať, že nejde o vyslovene politický proces,“ povedal. Poukazuje, že systém, ktorý dodávala spoločnosť Allexis, obstarávali identickým spôsobom, ako svojho času obstaral exminister vnútra a súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic analytický informačný systém vo svojom rezorte.

 

img

 

Obhajcovia tvrdia, že Brhel cez spomínanú IT spoločnosť nespôsobil štátu škodu 45 miliónov eur, čo má dokazovať aj posudok Slovenskej technickej univerzity. Obhajoba kritizuje aj spôsob podania obžaloby.

 

„Ak sa obžalovaný a jeho tím nemohol oboznámiť s vyšetrovacím spisom, nesmie byť obžaloba vznesená,“ uviedol obhajca Michal Mandzák s tým, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry to neumožnil. Namieta aj nestrannosť sudcu Hrubalu.

 

Prečítajte si tiež: Jánovi Slotovi hrozí väzba!

 

„Senát ŠTS dňa 25. februára rozhodol, že predseda senátu JUDr. Ján Hrubala nie je vylúčený z vykonávania úkonov trestného konania v uvedenej trestnej veci. Obhajoba podala proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ reagovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Predseda senátu sa podľa jej slov zaoberá všetkými procesnými otázkami vrátane dodržania práva na obhajobu.

 

img

Jozef Brhel 

 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu v kauze Mýtnik vo februári na 6 obvinených osôb pre 5 skutkov. Obžaloba sa týka ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti.

 

Možno vás zaujme: Zrušili termín hlavného pojednávania v kauze Kuciak. Čo sa stalo?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies