Róbert Fico: Útok na horolezcov bolo zbabelé vyvraždenie športovcov!

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 13:07 • 2 min
Róbert Fico: Útok na horolezcov bolo zbabelé vyvraždenie športovcov!

BRATISLAVA - V Pakistane nešlo o útok na vojakov, ale zbabelé vyvraždenie športovcov, ktorí nemohli ani tušiť, čo sa deje. Týmito slovami komentoval tragédiu v oblasti Nanga Parbat v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Chcem vyjadriť sústrasť rodinám pozostalých," zdôraznil. "Začíname sa inak pozerať aj na našich vojakov v Afganistane," vyhlásil predseda vlády, podľa ktorého Slovensko nemôže zasahovať do vyšetrovania incidentu v Pakistane, naši vojaci však v Afganistane prispievajú k boju proti terorizmu. "Máme vojakov, ktorých úlohou je bojovať v Afganistane proti Talibanu. Teroristom sa nedá ustupovať," zdôraznil premiér. Stručne sa vyjadril aj ku kauze slovenských paraglajdistov, ktorých zadržali v Iraku pre podozrenie zo špionáže. "Orgány štátu, kde boli tieto osoby zadržané, hovoria o podozrení zo závažnej trestnej činnosti. Našou úlohou je chrániť záujmy občanov SR a v tomto smere robí ministerstvo zahraničných vecí maximum," povedal Robert Fico. Vládny špeciál dnes krátko pred štvrtou hodinou ráno priviezol na Slovensko telá dvoch horolezcov zavraždených v Pakistane. 

Vláda usporiada štátny pohreb

Pakistanské vojenské lietadlo, ktoré pôvodne malo doviezť telá dvoch slovenských obetí pre vážnu technickú poruchu muselo zostať na letisku v Charkove. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že vláda obom obetiam terorizmu usporiada štátny pohreb. "Uvažovali sme o okolnostiach, za ktorých došlo k tomuto teroristickému útoku. Dospeli sme k záveru, že Slovensko bolo reálne po prvý raz dotknuté terorizmom so smrteľnými následkami pre našich občanov. Tento akt veľmi jasne a tvrdo odsudzujeme. Prejavom závažnosti toho, čo sa udialo, by mohlo byť organizovanie štátnych pohrebov pre obidve obete," povedal. Dodal, že smrť horolezcov sa vymyká bežným okolnostiam a Slovensko aj týmto spôsobom dá najavo váhu, akú tejto tragédii prikladá. Premiér sa chce osobne zúčastniť aspoň jedného z pohrebov a na oboch budú prítomní vysokí štátni činitelia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona