VIDEO Fico sa po Junckerovej správe o stave EÚ dostal do prejavov europoslancov

NETKY.SK • 9 September 2015, 13:17 • 2 min
VIDEO Fico sa po Junckerovej správe o stave EÚ dostal do prejavov europoslancov

ŠTRASBURG - Slovenský premiér Robert Fico sa dnes dopoludnia stal viackrát predmetom poslaneckej debaty, ktorá nasledovala tesne po vystúpení predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera na pôde Európskeho parlamentu (EP). Juncker pred europoslancami predniesol svoj prvý prejav o stave únie.

slovakia

left justify in out

Šéfovia politických skupín v EP a europoslanci ocenili, že Juncker prišiel predstaviť svoje vízie o budúcnosti únie a zhodnotenie svojej doterajšej práce aj napriek tomu, že mu zomrela matka. Vyjadrili mu sústrasť a v reakciách na jeho prejav sa väčšinou zaoberali témou migrácie.

 

Nemecký europoslanec a šéf frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) Manfred Weber v pléne EP uviedol, že EÚ musí pomáhať utečencom, ktorí "klopú na naše dvere". Príkladom nám pritom podľa neho môžu byť chudobní Libanončania, ktorí sa dokážu postarať o vysoké počty utečencov. Weber využil svoj časový priestor na kritiku predsedu vlády SR, keď pripomenul, že Fico nechce moslimov, ale iba kresťanských utečencov.

 

"Musím povedať, že nie sme hrdí, že vymýšľame práva iba pre kresťanov. Ľudské práva sú pre všetkých," upozornil Weber a dodal, že tieto práva musia platiť nezávisle od náboženstva. Podľa jeho slov v tejto otázke nezlyháva Európa ani Brusel, ale národný egoizmus.

 

Líder skupiny socialistov a demokratov (S&D), taliansky poslanec Gianni Pittella, pripomenul, že EÚ je založená na solidarite, čo by sa malo prejaviť aj pri utečeneckej kríze. Skonštatoval, že často sa hovorí o priepasti medzi euroinštitúciami a občanmi EÚ, avšak migrácia je svedkom toho, že dochádza k priepastným názorom medzi samotnými občanmi. Pittella privítal Junckerov návrh na kvóty pre azylantov a dodal, že únia musí prehodnotiť dublinský systém spojený s udeľovaním povolenia na azyl.

 

Predseda Európskych reformistov a konzervatívcov (ECR) Syed Kamall z Británie upozornil, že v súvislosti s utečeneckou krízou niektoré členské krajiny jednostranne prepisujú platné pravidlá v EÚ. Junckerom navrhované riešenia vníma len ako "náplasť", ktorá nerieši chorobu, a vyzval na skutočné riešenia, ktoré nepovedú k stavbe novej železnej opony. Navrhol, aby EÚ dôraznejšie podporovala utečenecké tábory v Jordánsku, Libanone a Turecku, kde je 90 percent zo štyroch miliónov sýrskych utečencov.

 

Šéf skupiny európskych liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt vo svojom vystúpení skritizoval, že správu o stave únie si neprišiel vypočuť aj predseda Európskej rady Donald Tusk. Ten by mal podľa jeho slov "obiehať metropoly štátov EÚ" a presviedčať národných lídrov o potrebe spoločnej azylovej politiky. Uviedol, že v tomto prípade ide o spoločnú zodpovednosť Európanov a utečenecká kríza je "krízou nedostatku Európy". Dublinský systém udeľovania azylu v prvej dosiahnutej krajine EÚ označil za "negáciu Európy".

 

Aj britský euroskeptický poslanec a vedúci skupiny Európa priamej slobody a demokracie (EFDD) Nigel Farage vo svojom prejave spomenul slovenského premiéra. V rámci "príliš širokej" azylovej politiky EÚ, ktorú utečenci zneužívajú, uviedol, že Fico "poctivo pomenoval", že ide najmä o ekonomických migrantov. Tí sú podľa Faragea veľkou výzvou pre sociálnu súdržnosť Európy: "Ak chceme pomôcť naozajstným utečencom a ak chce mať EÚ istotu, že medzi migrantmi nebudú aj džihádisti vysielaní Islamským štátom, musíme konať podľa vzoru Austrálie a odkázať imigrantom, že v Európe nie sú vítaní."

 

 

"Myslíte si, že ak zmeníte náš názor a niektoré regulácie zoškrtáte, že to postačí? Musíme mať kontrolu nad našimi hranicami, ináč britskí voliči na budúci rok zahlasujú za odchod z EÚ," odkázal Farage Junckerovi, ktorý v rámci správy o stave únie hovoril aj o snahách upraviť po novom vzťahy medzi EÚ a Britániou. Aj predseda EK vo svojom prejave pred europoslancami v súvislosti a migrantmi spomenul Slovákov. Spolu s občanmi ďalších krajín strednej a východnej Európy.

 

"Českí a slovenskí občania hľadali po zlyhaní Pražskej jari útočisko v iných krajinách - vrátane tej mojej," uviedol Juncker. Rovnako pripomenul tisíce maďarských migrantov po udalostiach z roku 1956, osud desiatok tisícov občanov z krajín bývalej Juhoslávie a tiež okolo 20 miliónov Poliakov, ktorí žijú za hranicami svojej krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona