AKTUALIZÁCIA: Hlas-SD odmieta predvolebnú spoluprácu so stranou Smer-SD

NETKY.SK • 19 September 2021, 07:59 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Hlas-SD odmieta predvolebnú spoluprácu so stranou Smer-SD

BRATISLAVA - Podpredseda Hlasu-SD Richard Raši dnes reagoval na výzvu Roberta Fica, ktorý by rád rokoval o možnej spolupráci s Hlasom-SD. Spoločne by podľa neho mohli vo voľbách dosiahnuť 35 až 40 percent.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 19. septembra 15:07

 

Mimoparlamentný Hlas-SD vylučuje predvolebnú spoluprácu s opozičným Smerom-SD rovnako tak predvolebné rokovania o povolebnej situácii. V nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo to uviedol podpredseda Hlasu-SD Richard Raši. Reagoval tak na sobotnú výzvu šéfa Smeru-SD Roberta Fica na spoluprácu. "Téma spolupráce, keď sú voľby v nedohľadne, je úplne zbytočnou témou, ani to nikoho netrápi. Ale aby nevznikli nejaké pochybnosti, Hlas do volieb neplánuje žiadnu koalíciu s nikým a chceme ísť do volieb ako samostatná strana," povedal Raši.

 

Lídrovi Smeru odkázal, aby sa sústredil na opozičnú sociálno-demokratickú politiku. Hlas ju chce robiť so svojou predstavou, ktorá je podľa neho iná a moderná, nie archaická alebo rustikálna. Podotkol, že opozičné strany majú prirodzene spolupracovať, keď robí koalícia zlé kroky a rozhodnutia, nie vyzývať na vytváranie blokov. Na otázku, či by si vedeli predstaviť byť vo vláde na čele s Ficom, odpovedal, že sedieť vo vláde si nevedia predstaviť len s fašistami a "všetko ostatné sa uvidí po voľbách." 

 

Pôvodný článok: 

 

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval mimoparlamentný Hlas-SD na okamžité začatie rokovaní o forme predvolebnej a povolebnej spolupráce. Rokovaniami chce dosiahnuť, aby mali spoločne vo voľbách výsledok 35 až 40 percent. "Je našou spoločnou povinnosťou okamžite začať rokovania o forme predvolebnej a povolebnej spolupráce, ktorá zabezpečí, že prirodzený blok Smeru a Hlasu, či už ako jedna strana alebo dvojkoalícia, bude mať schopnosť dosiahnuť výsledok na úrovni 35 až 40 percent, čo je úplne reálne. Pokiaľ sa bude Hlas viac orientovať na spoluprácu s liberálnymi stranami, ako je to dnes zrejmé, zabudnime na to, že Slovensko môže mať po voľbách silnú a stabilnú sociálno-demokratickú vládu." 

 

img

 

Fico vyzval politikov Hlasu na okamžité otvorenie takýchto rozhovorov, "pretože to je nielen logické a prirodzené, ale sa to od nás aj očakáva." Spomenul očividnú nervozitu vo vyhláseniach nezaradených poslancov okolo lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho na adresu Smeru-SD. "Obavám sa, že keď to takto bude pokračovať, tak terčom politiky Hlasu nebude súčasná vládna koalícia, ale Smer-sociálna demokracia," povedal s tým, že by bolo nešťastné, keby Hlas ponúkal verejnosti ako alternatívu hašterenie sa s ostatnými opozičnými subjektmi.

 

Prečítajte si tiež: Pellegrinimu nestačia len ministri, chce odvolať celú vládu

 

Fico pripomenul, že politici Hlasu zdieľajú so Smerom-SD rovnakú minulosť. "Všetko, čo dosiahli, dosiahli vďaka Smeru a nemôžu sa tváriť, že nemajú nič spoločné s ťažkými chvíľami, ktorými Smer musel prejsť a ktoré nakoniec aj úspešne zvládol." 

 

Šéf Smeru-SD si myslí, že krajina smeruje k predčasným voľbám. Pripomína chaos a rozklad v polícii, verejných financiách či v boji s pandémiou. "Dobrou alternatívou pre Slovensko však nemôže byť ďalší vládny zlepenec, koalícia vytvorená zo strán na jedno použitie.“ Podľa neho musí ísť o stabilnú vládu postavenú na základe skúsených politikov a stabilných politických štruktúr.

 

Možno vás zaujme: Most-Híd zaniká! Čaká ho budúcnosť v spoločnej strane Aliancia

 

O spájaní hovoril v piatok aj Pellegrini, a to v súvislosti so snahou odvolať súčasnú vládu. Vyzval Smer, aby poskytol ďalšie potrebné hlasy na zvolanie schôdze. "Je psou povinnosťou opozície spájať sa,“ vyjadril sa expremiér. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona